ENERGETSKI EFIKASNA KUĆA U AUSTRIJI

Austrijski arhitekta Sven Mat je dizajnirao kuću od 90 m2 u zapadnoj pokrajini Forarlberg. Kuća je napravljena od budžeta od 170 000 eur. Koristio je prirodne materijale, reciklirane materijale, da bi stvorio minimalističku odstupnicu koja je prepuna svetla i vazduha. Ova prelepa kuća je dizajnirana tako da njeni vlasnici mogu da uživaju u nesmetanom pogledu na dolinu ispod kuće.

Dizajn kuće je jednostavan. Sastoji se od velike dnevne sobe, dve male spavaće sobe, i hodnika. Dom je organizovan oko centralnog jezgra, koje sadrži kupatilo i radni deo. Ima ogromne prozore na svim stranama kuće, što kuću ispunjava prirodnim svetlom i daje neverovatan pogled., a uz to i pomaže zagrevanju kuće.

Zidovi kuće su debeli i veoma dobro izolovani. Ispred je drvena terasa gde vlasnici mogu da odmaraju uz knjigu, ili da uživaju u veličanstvenom pogledu, i ona je u potpunom kontrastu sa toplim enterijerom. Napravljena je u potpunosti od drveta koje se oslanja na betonski temelj. U kući je prisutna i LED rasveta, kako bi se dodatno uštedelo na potrošnji energije.

Ova energetski efikasna kuća ima veoma mali karbonski otisak; a korišćenjem prirodnih materijala, postignuti su najviši stepeni ekološke gradnje, i upravo zahvaljujući prirodnim i recikliranim materijalima, kuća može da se rastavi i reciklira, ukoliko je to neophodno.

E2 portal