ENERGETSKI EFIKASNA VILA U PORTUGALU

Kada je dobila zadatak da preuredi postojeći dom za stariji bračni par, koji je želeo da svoje dane u penziji provede u slikovitom Algarveu, u Portugalu, lokalna firma Core Arhitects je nastojala da strukturu učini što je više moguće energetski efikasnijom.

Uz pretvaranje dvospratne kuće u jednospratnu, arhitekte su koristile ekološke građevinske materijale, kao što su izolacije od plute i kamena travertina.
Kuću od 185 m2 je trebalo pretvoriti u prizemnu kuću sa što više otvorenog prostora. Da bi se to postiglo, tim je dodao spoljašnje stepenište, koje vodi do bašte.
Novi raspored je pomogao ne samo stvaranju prostranog životnog prostora, već je iskoristio i položaj sunca. Uz to, optimizovana je unakrsna ventilacija.

Da bi se stvorio energetski efikasan dom, koji će održavati unutrašnju temperaturu i smanjiti potrošnju energije, za gradnju je korišćen beton i visoko efikasni glineni blokovi. Na taj način, uz uštedu energije, ovaj dom je postao i sigurniji u slučaju zemljotresa, koji su česti u ovom području. Dom je takođe opremljen solarnim termalnim sistemom za zagrevanje vode.

Unutrašnji životni prostor je svetao i prozračan, sa optimalnim prirodnim svetlom, koji dopire do svake prostorije. Neutralna paleta boja daje prostoru elegantan osećaj.

E2 portal (Inhabitat)