ENERGETSKI EFIKASNE ZGRADE

U Portugalu, zemlji sa mnogo starih zgrada kojima je potrebno renoviranje, ozbiljno se radi na unapređenju energetske efikasnosti sa ciljem štednje resursa, ali i smanjenja troškova za energiju. Jedan od dobrih primera je Gradska kuća Lisabona čiji je račun za struju nakon renoviranja manji za nekoliko hiljada evra na mesečnom nivou.

Dokaz energetske efikasnosti neke zgrade je sertifikat sa ocenom od A+ do F a sertifikaciju radi portugalska energetska agencija ADENE, privatno neprofitno udruženje priznato kao institucija od javnog značaja koje je do sada izdalo 2,5 miliona tih dokumenata.

Nove zgrade, po zakonu, moraju da imaju sertifikate o energetskoj efikasnosti a stare zahvaljujući tom dokumentu dobijaju na vrednosti i otvaraju im se razne vrste finansiranja za renoviranje radi povećanja energetske efikasnosti. Sertifikat je obavezan i kod prodaje stana.

„Fokus nam je na inovacijama u zgradama i na primeni regulative za nove zgrade“, rekao je predsedavajući borda direktora ADENE Nelson Laže (Lage) grupi novinara iz Srbije koja je posetila Portugal u okviru projekta Puls Evrope Medijske posete EU.

Laže je rekao da se devedestih godina prošlog veka u zemlji nije govorilo o energetskoj efikasnosti, da nije bilo ni propisa, a da su kasnije krenuli sa transponovanjem direktiva EU u toj oblasti.

Dodao je da se na nivou EU spremaju nove direktive o energetskoj efikasnosti zgrada.

Agencija ima 2.200 stručnjaka koji rade na sertifikatima energetske efikasnosti čija cena nije utvrđena propisima. „Obično je za stambene zgrade oko 200 evra, zavisno od više faktora“, rekao je Laže.

Laže je rekao i da je agencija radila sa Srbijom pre nekoliko godina, da joj je predstavila svoj rad i iskustva u sertifikaciji i doprinela nacionalnom sistemu energetske efikasnosti Srbije. Rekao je i da ne znaju kako je taj projekat napredovao ističući da su otvoreni za dalju saradnju.

U Srbiji je sertifikat energetske efikasnosti poznat kao energetski pasoš koji je obavezan za nove zgrade i kod većih renoviranja ranije izgrađenih.

Pre nekoliko godina, kako su rekli u ADENE, počeli su da rade i na efikasnosti potrošnje vode u zgradama.

Koliko je podizanje energetske efikasnosti značajno, pokazuju uštede u resursima i novcu koje je donelo renoviranje Gradske kuće Lisabona.

Na tom projektu angažovana je bila i agencija Lisboa E-Nova, neprofitno udruženje koje za cilj ima promovisanje održivog razvoja glavnog grada Portugala.

Renoviranje je koštalo 863.000 evra a finansirano je kroz projekat EU Šering sitis (Charing Cities) u sklopu programa Horajzon 2020. u kome su, pored Lisabona, učestvovali London, Varšava, Milano, Burgas i Bordo.

Na zgradi koja se nalazi u delu Lisobona u kome sva zdanja imaju kulturnu, umetničku, arhitektonsku vrednost renovirani su osvetljenje, stolarija, grejanje/hlađenje, na krovu su postavljeni solarni paneli, uveden je sistem upravljanja energijom.

Posle renoviranja, potrošnja energije smanjena je za 50 odsto, trošak za energiju smanjen je za 53 odsto a ušteda emisije CO2 dostiže 84 tone godišnje.

„Zahvaljujući renoviranju i enegetskoj efikasnosti, mesečno se na računu za struju (za Gradsku kuću) štedi 4.000 evra“, rekao je direktor u Lisboa E-Nova Edoardo Silva.

Lisboa E-Nova radi i na podizanju svesti o solarnoj energiji i usvajanju tehnologija kroz projekat Soliš (Solis).

E2 portal (Beta)