ENERGETSKI EFIKASNO POTKROVLJE

ee potkrovlje
Energetski efikasno potkrovlje

Potkovlje je možda poslednja prostorija u kući koju razmišljamo da sređujemo i renoviramo, ali ima veoma važnu ulogu u energetkoj efikasnosti našeg doma. Kako da postignete da vaše potkrovlje bude energetski efikasno, i kako da smanjite račune za komunalne usluge?

Statistike kažu da oko 85% gubitka toplote iz kuće ode kroz tavanski prostor. Ovo su neki od naših predloga kako da povećate enrgetsku efikasnost vašeg potkrovlja.

Stavite zavese na krovne prozore. Mnoga potkrovlja imaju male prozore koji negativno utiču na energetsku efikasnost prostorije. U vrelim letnjim mesecima, prostorija se kroz mali prozor brzo zagreje, a odatle se širi na celu kuću i podiže temperaturu u vašem domu. Za ovaj problem postoji samo jedno rešenje, a to je da stavite zavese koje će predstavljati vrstu izolacije tokom cele godine.

Ne koristite potkrovlje za skladištenje stvari. Iako ovo nije nužno loša navika, čuvanje stvari u potkrovlju može zapravo da smanji energetsku efikasnost. Kako? Većina kućevlasnika drži stvari u potkrovlju na podu koji je od iverice. Nemoguće je dodatno izolovati pod od iverice, da bi se videla razlika u potrošnji energije. Dakle, da bi vaše potkrovlje bilo energetski efikasnije, trebalo bi da izolujete dodatno pod.

Dodajte izolaciju. Da li ste primetili nejednake temperature u prostorijama? Ako je odgovor potvrdan, vašem potkrovlju je potrebna dodatna izolacija. Izolaciju možete da postavite sami, ili da angažujete stručnjaka. Ako planirate da radite sami, koristite izolaciju od staklene vune, jer je jednostavnija za postavljanje. Kada završite, vaš dom će zadržavati hladan i topli vazduh od grejanja i hlađenja, uštedećete energiju i novac.

Sprečite curenje vazduha. Kada pokušavate zimi da održite toplotu, ona prirodno odlazi u potkrovlje i iscuri. Pre nego što dodate bilo kakvu izolaciju, sprečite curenje vazduha oko prozora, vrata, pragova. Najlakše je koristiti sprej za zaptivanje, i veoma brzo možete da zapečatite sve rupe u kući.

Obezbedite dobru ventilaciju u potkrovlju. Pravilna ventilacija je od suštinskog značaja za kontrolu vlage i toplote u potkrovlju. Većina potkrovlja su osetljiva na vlagu i prekomerno se zagrevaju, tako da je dobra ventilacija zaista preko potrebna da bi sve funkcionisalo kako treba.

E2 vesti