EPS POTPISAO PRVE UGOVORE SA SOLARNIM ELEKTRANAMA O OTKUPU ELEKTRIČNE ENERGIJE

Elektroprivreda Srbije i kompanije B2 Nova Sun i B2 Sunspot potpisali su ugovore o otkupu električne energije i preuzimanju balansne odgovornosti u probnom radu i trajnom radu na 15 godina za dve solarne elektrane. U pitaju su B2 Nova Sun, snage 9,99 megavata u Novoj Crnji i B2 Sunspot, snage 7 megavata, u Kikindi. To su prve solarne elektrane sa kojima EPS potpisuje ove ugovore na osnovu aukcija koje je sprovelo Ministarstvo rudarstva i energetike.

– Cena otkupa i balansiranja je određena na tržišnim principima, a ova energija daće dodatnu sigurnost za rad našeg elektroenergetskog sistema i snabdevanja građana i privrede i biće dovoljna za snabdevanje oko 10.000 domaćinstava – rekao je David Žarković, izvršni direktor za poslove upravljanja elektroenergetskim portfeljem u EPS AD, preneo je sajt preduzeća.

Dodao je da sa investitorima koji su učestovali na aukcijama i drugim nezavisnim proizvođačima u Srbiji već sada ima više od jednog gigavata instalisanih kapaciteta iz obnovljivih izvora i to čini više od 10% proizvodnih kapaciteta u Srbiji.

– Sa nešto više od 30% proizvodnje EPS iz hidro sektora, već se ubrzano približavamo proizvodnji od 50% iz OIE – naveo je.

Miloš Kostić, direktor kompanija B2 Nova Sun i B2 Sunspot, istakao je da obe elektrane imaju dobijene građevinske dozvole i potpisane ugovore za izgradnju po principu „ključ u ruke“, sa kompanijom MT-KOMEX, a za obe elektrane je kupljena sva potrebna oprema i radovi su u toku.

– Obe elektrane biće spremne za testiranje u maju. Ukupna godišnja proizvodnja ove dve solarne elektrane biće 25.000 megavat-sati. Na ovaj način nastavljamo investiciona ulaganja, jer smo prošle godine pustili u rad solanu elektranu Delasol u Lapovu, snage oko 10 megavata. Ovo je prirodan sled da naša kompanija kao domaći investitor poveća udeo obnovljivih izvora u energetskom sektoru Srbije – rekao je Kostić.

E2 portal (eKapija)