ERSTE I EBRD ODOBRILI FINANSIRANJE NOVOG VETROPARKA U SRBIJI

Erste Grupa i Erste Bank a.d. Novi Sad, u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), odobrili su finansijski paket vredan 91,4 miliona evra za izgradnju novog vetroparka u Srbiji, koji će graditi kompanija Enlight Renewable Energy (Enlight). Ovaj finansijski paket značajno će doprineti ostvarivanju ključnog cilja diversifikacije energetskog portfolija Srbije.

Erste i EBRD će obezbediti paralelne kredite, svaki u vrednosti od 45,7 miliona evra, uključujući rezervne tranše za servisiranje duga. Lokalna ćerka firma kompanije Enlight iskoristiće ova sredstva za razvoj, izgradnju i rad vetroparka ukupne snage od 94 megavata (MW), koji su pokrenuli Enlight i New Energy Solutions, a koji je nazvan u čast jednog od najvećih srpskih naučnika, Mihajla Pupina. Očekuje se da projekat Pupin počne sa komercijalnim radom u drugoj polovini 2025. godine, kao proširenje postojećeg južnobanatskog vetroparka „Kovačica″, koji je takođe u vlasništvu Enlight-a i koji su finansirali iste banke 2017. godine.

Kada bude pušten u rad, vetropark Pupin će moći da snabdeva čistom, zelenom električnom energijom više od 40.000 domaćinstava, što je ekvivalentno broju domaćinstava u gradu srednje veličine kao što je Zrenjanin. Vetropark će takođe pomoći da se smanji intenzitet emisije ugljen-dioksida u energetskom sektoru Srbije i podstakne tranzicija ka zelenoj ekonomiji. Ugalj i dalje dominira proizvodnjom električne energije u Srbiji, a finansijski paket dolazi u trenutku kada se zemlja suočava sa hitnom potrebom da se udalji od fosilnih goriva kako bi se suočila sa rešavanjem svojih dugoročnih, strukturnih energetskih izazova.

Ovim finansiranjem se podržava projekat koji je osvojio tržišnu premiju u okviru prve aukcije za obnovlјivu energiju u Srbiji za energiju vetra, koja je održana 2023. godine i na kojoj su dodeljene premije za kvotu od 400 MW. Očekuje se da će druga i treća runda aukcija za vetroparkove, svaka sa kvotom od 300 MW, biti održane 2024. i 2025. godine. Slične aukcije održaće se istovremeno i za solarne elektrane. Plan sistema podsticaja razvijen je i pokrenut uz podršku EBRD-ja, a finansirao ga je Švajcarski državni sekretarijat za ekonomske poslove (SECO) sa ciljem podsticanja tržišne integracije obnovljivih izvora energije, jer izvođači dobijaju podršku u skladu sa tržišnim cenama, kao i prihod od prodaje električne energije.

Volfgang Hargasner, šef korporativnih finansija u Erste Grupi, prokomentarisao je: „Finansiranje prvog projekta vetroparka u okviru aukcija za tržišne premije Srbije za obnovljivu energiju označava veliki korak na njenom putu ka zelenoj energetskoj tranziciji i nadamo se da će utrti put i za druge ovakve projekte u budućnosti. Projekat Pupin je realizovan zahvaljujući odličnoj saradnji i nepokolebljivoj posvećenosti svih uključenih strana, uključujući investitore, banke, savetnike, otkupljivača, dobavljača turbina i mnoge druge.“

Mateo Kolanđeli, regionalni direktor EBRD-ja za Zapadni Balkan, izjavio je: „Odluka Srbije da počne sa aukcijama donela je pravi preokret u smislu otključavanja potencijala zemlje za obnovljivu energiju. Zadovoljstvo nam je što je Pupin prvi projekat za koji je realizovan finansijski aranžman i što se implementacija projekta brzo odvija, jer ovo dokazuje da brzina izvršenja i najbolja praksa u pogledu ekoloških i društvenih standarda mogu da idu ruku pod ruku. Posvećeni smo tome da podržimo i drugu aukciju za energiju vetra i solara koja će se održati u Srbiji kasnije ove godine kako bismo nastavili da ubrzavamo zelenu tranziciju u zemlji.“

„Izgradnja vetroparka Pupin u neposrednoj blizini naše postojeće lokacije vetroparka Kovačica predstavlja značajnu stavku u našoj strategiji ‚proširenja interkonekcije‘,“ izjavio je Gilad Javec, izvršni direktor i suosnivač kompanije Enlight Renewable Energy. „Uspeli smo da iskoristimo tehničko znanje i infrastrukturu prenosa koja je već postojala u Kovačici, što je rezultiralo većom efikasnošću i višim prinosima za Pupina. Pored toga, imali smo sreću da na finansiranju projekta Pupin ponovo sarađujemo sa našim partnerima, EBRD-jem i Erste Bankom, istim kreditorima koji su nas podržali i u razvoju vetroparka Kovačica.”

E2 portal