ETIOPIJA JE PRVA DRŽAVA NA SVETU KOJA JE ZABRANILA UVOZ AUTOMOBILA SA MOTORIMA SA UNUTRAŠNJIM SAGOREVANJEM

Na uvoz goriva ova afrička država troši milijarde dolara godišnje, dok istovremeno 100 odsto svoje električne energije proizvodi iz obnovljivih izvora.

Druga najnaseljenija afrička zemlja i jedna od najbrže rastućih ekonomija na svetu – Etiopija, donela je odluku da zabrani uvoz svih vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, kako novih, tako i polovnih, odnosno da se sa benzinaca i dizelaša preorjentiše isključivo na električne automobile.

Zato iz Adis Ababe poručuju da, kao prva zemlja na svetu koja se odlučila na takav potez, zaslužuju priznanje na globalnom nivou.

Ministar saobraćaja Alemu Sime, koji je odluku vlade nedavno saopštio, naglašava da je zabranjena prodaja svih vozila na fosilna goriva i ističe da „Etiopija ne proizvodi foslna goriva, već ih uvozi iz inostranstva, i na to troši značajna sredstva u stranim valutama.“

Ministar naglašava da se u Etiopiji električna energija proizvodi u velikim količinama, da struje ima u izobilju, kao i da je njena cena dosta niža u poređenju sa gorivom. Prema podacima za prošlu godinu, ta istočnoafrička zemlja je na uvoz goriva potrošila oko šest milijardi dolara.

Energiju proizvode iz 100 odsto obnovljivih izvora

Iako je infrastruktura za punjenje električnih vozila trenutno ograničena, prema podacima Međunarodne agencije za energiju, Etiopija 100 odsto svoje električne energije proizvodi iz obnovljivih izvora, zahvaljujući snažnom razvoju izvora solarne, zatim hidroenergije i energije vetra, prenosi SmartLife.

Uz tvrdnju da se električna vozila „u svetu uveliko proizvode“ i da je za njih u Etiopiji moguće „obezbediti infrastrukturu za punjenje“, ministar naglašava da se u zemlji ubrzano radi se na izgradnji stanica za punjenje električnih vozila.

„Etiopija je pristalica zelenog razvoja i zemlja je koja naporno radi na tome. A da bi se smanjilo zagađenje vazduha, električni automobil je poželjniji od automobila na benzin“, zaključio je Sime.

I pored toga što detalji o zabrani uvoza benzinskih i dizel vozila još uvek nisu objavljeni, ovde naravno u oči upada činjenica da će upravo – Etiopija, a ne neka razvijenija zemlja, pionir u primeni električnih vozila – kakva je Norveška, postati prva koja je u potpunosti prešla na  primenu politike nulte emisije izduvnih gasova vozila.

E2 portal (SmartLife)