EVROPA JE KONTINENT KOJI SE NAJBRŽE ZAGREVA

Svetska meteorološka organizacija UN i klimatska agencija Evropske unije Kopernikus su danas saopštile da je Evropa kontinent koji se najbrže zagreva – temperatura raste dvostruko više od globalnog proseka, što može imati velike posledice za zdravlje ljudi i privrednu delatnost.

Najnoviji petogodišnji proseci pokazuju da je temperature u Evropi sada 2,3 stepena Celzijusa iznad predindustrijskog nivoa, dok je na globalnom nivou porast gotovo upola manji – 1,3 stepena Celzijusa više – navodi se u zajedničkom izveštaju dveju organizacija objavljenom danas.

Kopernikus je izvestio da je mart bio 10. uzastopni mesec s rekordnom mesečnom temperaturom.

Prosečna temperatura površine mora širom Evrope dostigla je najviši godišnji nivo 2023. godine – navodi se u evropskom izveštaju.

Izveštaj je ove godine fokusiran na uticaj visokih temperatura na zdravlje ljudi, uz napomenu da su smrtni slučajevi povezani sa toplotom porasli širom kontinenta. U saopštenju se navodi da je više od 150 života direktno izgubljeno prošle godine zbog oluja, poplava i požara.

Troškovi zbog privrednih gubitaka povezanih s vremenskim prilikama i klimom su 2023. godine procenjeni na više od 13,4 milijarde evra. Ekstremno vreme izazvalo je toplotne talase, šumske požare, suše i poplave – navodi se u izveštaju.

Visoke temperature su doprinele naglog gubljenja glečerskog leda, uključujući Alpe koji su u poslednje dve godine izgubili oko 10% preostalog leda.

U izveštaju se navodi da Evropa, kao odgovor na efekte klimatskih promena, treba da ubrza prelazak na obnovljive izvore energije – vetra, sunca i hidroelektrana .

Taj kontinent je prošle godine proizveo 43 odsto električne energije iz obnovljivih izvora što je 36 odsto više nego 2022. Već dve uzastopne godine u Evropi je više energije proizvedeno iz obnovljivih izvora nego sagorevanjem fosilnih goriva.

E2 portal (Beta)