EVROPA SE NAJBRŽE ZAGREVA OD SVIH KONTINENATA

U novom izveštaju Svetske meteorološke organizacije (SMO) navodi se da se Evropa zagreva brže od bilo kojeg drugog kontinenta poslednjih decenija, s temperaturama koje rastu dvostruko više od globalne prosečne stope.

Izveštaj o evropskom stanju klime 2022. pokazao je da je u proteklih osam godina globalna temperatura konstantno dosezala rekordne visine, što ga čini najtoplijim razdobljem u istoriji.

Navodi se da je 2022. godina bila peta najtoplija godina na globalnom nivou, a neki su regioni širom sveta svedočili neviđenim nivoima temperature.

Evropa je doživela svoje najtoplije leto ikada zabeleženo, nadmašivši za 0,3-0,4 stepena prethodni rekord postavljen 2021. godine.

Zapadna Evropa, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, trpi uslove toplotnog talasa, s temperaturom koja prvi put prelazi 40 stepeni Celzijusovih.

Osim toga, prosečna površinska temperatura mora koja okružuje evropska mora dosegla je najviši nivo svih vremena.

Vremenske prilike dovele su do smrti 16.000 ljudi na kontinentu prošle godine, od čega je 99,6 posto zbog toplotnih talasa.

Između 1993. i 2022. godine globalni srednji nivo mora doživeo je porast od približno 9,7 centimetara.

Izveštaj je takođe pokazao da je u toku ubrzanje stope porasta nivoa mora, pri čemu je u prošloj deceniji zabeležen prosečni porast od 4,2 milimetra godišnje.

Karlo Buontempo, direktor Evropske službe za klimatske promene Kopernikus, izjavio je da očekuju da će se porast temperature nastaviti.

„Nažalost, ovo se ne može smatrati jednokratnim događajem ili anomalijom u klimi“, rekao je Buontempo, naglasivši da će se ekstremni toplotni talasi verovatno događati češće i intenzivnije.

E2 portal (N1)