EVROPSKA KOMISIJA UVODI DIGITALNI PASOŠ ZA PROIZVODE KAKO BI SE POVEĆALA RECIKLAŽA

Evropska komisija planira da uvede digitalni pasoš proizvoda koji će povećati šanse da proizvod bude recikliran ili ponovo upotrebljen, piše Euractiv. Pasoš čije je uvođenje planirano za narednu godinu, sadržaće informacije o procesu proizvodnje svakog proizvoda kako bi korisnici širom lanca snabdevanja mogli da ga ponovo upotrebe ili pravilno tretiraju u postrojenjima za upravljanje otpadom.

Do 2050. godine, Evropska unija planira da ostvari nula emisija i nula zagađenja. Ali, da bi ostvarila ove ambicije mora da reši problem otpada i preterane potrošnje.

U ovom trenutku, polovina emisija gasova staklene bašte i više od 90 odsto gubitka biodiverziteta dolazi iz vađenja resursa i proizvodnje. Očekuje se da će globalna potrošnja materijala poput biomase, fosilnih goriva, metala i minerala da se udvostruči u naredne četiri decenije, a da će količina otpada da poraste za 70 odsto.

– Moramo da osiguramo da proizvodi na našem tržištu budu dizajnirani tako da budu dugotrajni, kao i da mogu da se poprave. To smo pokušali da uradimo u inicijativi o održivim proizvodima – kaže William Neale, savetnik za cirkularnu ekonomiju u Odeljenju za životnu sredinu Evropske komisije.

Nedoumice zbog poverljivih informacija

Deo inicijative je digitalni pasoš proizvoda. Kako kažu predlagači, njegovo uvođenje je veoma važno jer se sada informacije o komponentama i reciklabilnosti proizvoda gube.

– Treba da znamo da li nešto onemogućava recikliranje ili mnogo zagađuje. Ako neka od tih informacija nije dostupna, to zaista otežava čitav proces – ističe Neale dajući primer tekstila gde PVC etikete neretko onemogućavaju reciklabilnost.

Ipak, identifikacija potrebnih informacija je ogroman posao. Zato će Evropska komisija ići korak po korak, proizvod po proizvod, čija će procedura biti regulisana u odvojenim aktima, napominje Neale.

Da bi se pasoš napravio, potrebno je da ceo lanac snabdevanja razgovara o tome koje krucijalne informacije mogu sprečiti da proizvod postane otpad. Takođe, potrebno je razvejati nedoumice da će pasoši sadržati informacije koje krše prava intelektualne svojine.

– Moramo da obezbedimo poštovanje prava intelektualne svojine i privatnosti, bilo kroz enkripciju ili tako što će podaci biti dostupni kasnije. Kako god, ovo ćemo raditi proizvod po proizvod i uz opsežne konsultacije – napominje Neale.

Ipak, u pravljenju zakonodavnog okvira, Evropska komisija trebalo bi da ima na umu razliku između masovno proizvedene robe koja ima kratak životni vek i dugovečnih proizvoda, kaže Karl Haeusgen, predesednik VDMA, nemačke inženjerske asocijacije.

– Ako pogledamo tekstilne proizvode, oni su relativno jednostavni. Sadrže ograničen broj materijala i relativno je lako prikupiti podatke. Ali ako pogledate mobilni telefon ili fen za kosu, već imate kompleksnije proizvode – ukazao je Haeusgen.

E2 portal   (Cirkularna ekonomija)