EVROPSKA UNIJA NASTAVLJA ZABRANU PLASTIKE

Evropska unija nastavlja svoju inicijativu o zabrani korišćenja plastike. Potpisan je plan koji će svim zemljama članicama zabraniti upotrebu plastike za jednokratnu upotrebu do 2021.godine. Zakon je usmeren na određenu vrstu plastike, a kompanije su dužne da plate za bilo kakvo zagađenje koje njihovi proizvodi mogu da izazovu.

Trebalo bi da novi zakon eliminiše oko 70% plastike koja zagađuje okeane. Zabranjena plastika uključuje pribor za jednokratnu upotrebu, plastične štapiće, čaše.. Takođe je plan da kompanije koriste minimum 25% recikliranih materijala za plastične flaše u narednih 6 godina.

Nova inicijativa će naterati kompanije da kreiraju bolje oznake za proizvode koji sadrže plastiku. Revidirane etikete će ohrabriti ljude da recikliraju.

Ako zakon budu poštovale sve članice EU, stručnjaci se nadaju da će to značajno smanjiti otpad u okeanu, koji je uglavnom preplavljen plastikom za jednokratnu upotrebu. EU se nada da će ovaj model zabrane korišćenja plastike zaživeti i u ostalim zemljama širom sveta.

 

E2 portal   (Inhabitat)