EVROPSKE ZEMLJE TRAŽE DA SE EU OKRENE NUKLEARNOJ ENERGIJI KAO ZELENOM IZVORU ENERGIJE

Grupa od deset zemalja Evropske unije, predvođena Francuskom, zatražila je od Evropske komisije snažnije okretanje ka nuklearnoj energiji kao jednom od rešenja u borbi protiv klimatskih promena. Oni su zatražili od Brisela da nuklearnu energiju prizna kao niskougljenični izvor energije.

S obzirom na trenutnu energetsku krizu u Evropi, zemlje smatraju da je nuklearna energija „ključni pristupačan, stabilan i nezavisan izvor energije“ koji bi mogao zaštititi potrošače u EU od „izloženosti promena cena“.

Inicijativa, koju je pokrenula Francuska, poslata je Komisiji sa potpisima još devet drugih zemalja Unije: Bugarske, Hrvatske, Češke, Finske, Mađarske, Poljske, Slovačke, Slovenije i Rumunije.

– Rast cena energenata pokazao je koliko je važno smanjiti energetsku zavisnost od trećih zemalja što je brže moguće – kaže se u pismu, a prenosi Euronews.

Više od 90% prirodnog gasa u EU dolazi od stranih uvoznika, a Rusija je glavni proizvođač. Ova zavisnost smatra se jednim od glavnih faktora rasta cena energenata.

Nuklearne elektrane trenutno proizvode više od 26% električne energije proizvedene u EU.

E2 portal