FESTIVAL GDE ĆE SE KORISTITI 100 ODSTO OBNOVLJIVE ENERGIJE

Engleski bend „Masiv atek“ (Massive Attack) planira jednodnevni festival na kojem će koristiti samo obnovljive izvore energije, nadajući se da će to postati model za muzičku industriju za koju veruju da ne radi dovoljno na smanjenju svog uticaja na životnu sredinu.

Osnivač benda Robert Del Naja izavio je da je tehnologija koja može da drastično smanji taj uticaj već dostupna i da postoje načini da se to ostvari.

„Masiv atek“ se nada da će njihov koncert dati muzičkoj industriji „dokaz koncepta“ da su festivali s niskom emisijom ugljen-dioksida mogući, rekao je Del Naja, prenosi Gardijan.

Festival, koji će biti održan 25. avgusta sledeće godine u Bristolu, na otvorenom prostoru Klifton daun (Clifton Down), u potpunosti će se napajati iz obnovljivih izvora.

Sva energija će se dobijati iz baterija ili solarnih izvora na mestu događaja, prodavci hrane će morati da koriste lokalne proizvode, a posle koncerta će biti napravljena „šumska plantaža otporna na klimatske promene“.

Imajući u vidu da je putovanje publike na koncert izvor 65 do 85 odsto emisija povezanih s velikim festivalima, „Masiv atek“ će ponuditi rešenja i za to.

Prioritet u kupovini karata za festival u Bristolu daće lokalnim fanovima, podsticaće putovanje vozom, a onima koji dolaze iz daljih krajeva na raspolaganju će biti besplatni električni autobusi do stanice u Bristolu.

Festival na struju iz obnovljivih izvora najnovija je inicijativa ovog benda kada su u pitanju turneje i održivost.

„Masiv atek“ je 2019. godine zajedno sa centrom Tindal za istraživanje klimatskih promena na Univerzitetu u Mančesteru mapirao ugljenični otisak turneja kako bi podstakao kolege da smanje količinu opreme koju nose i prestanu da putuju privatnim avionima.

Neki festivali i bendovi su već učinili neke korake, kao što je zabrana jednokratne plastike.

Festival Glastonberi je 2000. počeo da sadi drveće u lokalnoj sredini, koje godišnje absorbuje 800 tona gasova s efektom staklene bašte.

Američka rok grupa Perl džem (Pearl Jam) je 2003. počela da računa emisije ugljen-dioksida koje su rezultat njihovih turneja a zatim da deo profita ulaže u lokalne ekološke projekte kako bi poništila ili ublažila te emisije.

E2 portal (Beta)