FINSKA NAPREDUJE KA SAMOODRŽIVOSTI

Cena struje u Finskoj pala je dva puta za nedelju dana na rekordno nizak nivo, pa lokalni mediji pišu da se električna energija „praktično poklanja“.

Cene struje u Finskoj su prošle nedelje dva puta pale u negativnu teritoriju, što je istorijski prvi put koji je rezultirao smanjenjem računa potrošača za električnu energiju.

U sredu su snabdevači praktično „poklanjali“ struju pošto su bili pogođeni izuzetnom količinom hidroelektrične vode. U nedelju je dugo očekivana nuklearna elektrana Olkiluoto 3 dodata u elektroenergetsku mrežu Finske, zemlje koja je najbrže u istoriji ušla u NATO.

Oba događaja dovela su do pada cena na negativnu teritoriju, što je imalo pozitivan efekat na potrošačke račune. U pitanju je pravo olakšanje za Fince koji su se ove zime suočili sa skokom cena i od kojih je zatraženo da usvoje mere za uštedu energije.

„Sada ima dovoljno struje i gotovo je bez emisija. Dakle, možete se osećati dobro kada koristite električnu energiju“, rekao je Juka Rusunen, izvršni direktor mrežnog operatera u zemlji Fingrid, dodajući da Finska brzo napreduje ka samoodrživosti.

„Imamo veoma dobre šanse da ovo gradimo industrijskim investicijama za zelenu tranziciju“, dodao je Rusunen.

E2 portal (Euractiv)