FIRMA IZ PARAĆINA PLANIRA GRADNJU POSTROJENJA ZA PROIZVODNJU BETONA IZ UGLJENOG PEPELA

Paraćinska firma Ekopar doo koja se bavi ponovnom upotrebom razvrstanih materijala, planira da u Paraćinu izgradi postrojenje koje će iz ugljenog pepela proizvoditi alternativni građevinski materijal za zamenu dela cementa u betonu i za kvalitetniji beton.

Opština Paraćin obavestila je javnost o donetom rešenju da nije potrebna procena uticaja na životnu sredinu ovog projekta u Šumadijskoj ulici broj 136 u Paraćinu, u blizini preduzeća Transkop. Kako je navedeno, postrojenje na 40 ari baviće se prijemom, skladištenjem i tretmanom elektrofilterskog pepela iz termoelektrana i toplana na ugalj, koji se prerađuje u alternativni građevinski materijal.

Proizvod će se koristiti za poboljšanje kvaliteta betona i za zamenu cementa u betonu u određenom procentu, što će, kako je navedeno, dovesti do pojeftinjenja betona.

Pogon će obuhvatiti dve baterije prijemnih silosa od po 100 tona i kompletno postrojenje za tretman pepela.

Pepeo će biti preuziman cisternama za cement i pretovarati se u silos penumatski, a odatle će sistemom zatvorenog cevovoda biti transportovan u postrojenje za fizičko-mehanički tretman sa sistemom za recirkulaciju proizvoda, pa neće biti nusproizvoda.

Napominje se da je ceo sistem biti zatvoren na svim tačkama potencijalne emisije praškastih materija.

E2 portal (eKapija)