FLAŠE COCA-COLE SU NAJPRISUTNIJI OTPAD NA PLAŽAMA U VELIKOJ BRITANIJI

18

Flaše Coca-Cole su najprisutniji otpad na plažama u Velikoj Britaniji, pokazuje izveštaj organizacije za očuvanje mora Surfers Against Sewage (Surferi protiv kanalizacije). Njihovo istraživanje pokazalo je da je za 65 odsto zagađenja plastičnom ambalažom širom obale Velike Britanije odgovorno 12 kompanija. To su: Coca-Cola, PepsiCo, AB InBev, McDonald’s, Mondelēz International, Heineken, Tesco, Carlsberg Group, Suntory, Haribo, Mars i Aldi.

U najvećoj koordinisanoj akciji čišćenja do sada, skoro 4.000 volontera je na teritoriji od preko 6900 kilometara prikupilo 9.998 proizvoda koji su vlasništvo 328 kompanija. Coca-Cola je apsolutni „šampion“ – njena pakovanja su tokom akcije nalažena tri puta češće nego druga.

SAS poziva kompanije sa liste da smanje pakovanja koja koriste i da pređu na modele za punjenje. Takođe, apeluju na državu da hitno uvede depozitni sistem za svu ambalažu za piće, nezavisno od veličine i materijala. Kako kažu, uvođenje ovog sistema smanjilo bi zagađenje 12 kompanija sa liste za 52 odsto, uključujući i 80 odsto od najvećeg zagađivača Coca-Cole.

Inače, postoje planovi za uvođenje depozitnog modela u Velikoj Britaniji. Širenje ovog sistema na plastične flaše odloženo je do 2024. godine zbog, kako vlada kaže, pandemije.

E2 portal   (Cirkularna ekonomija)