FRANCUSKA UKIDA LETOVE UNUTAR ZEMLJE

Evropska komisija odobrila je potez kojim će se ukinuti letovi između gradova koji su povezani vozom kraćim od 2,5 sata. Promene su deo Zakona o klimi iz 2021. godine. Predlagač je bila Francuska koja bi trebalo da zabrani letove unutar zemlje.

Osim toga Francuska suzbija upotrebu privatnih aviona za kratka putovanja u pokušaju da transport učini zelenijim i pravednijim za stanovništvo.

Ministar saobraćaja Kleman Bon rekao je da zemlja više ne može da toleriše da superbogati koriste privatne avione, dok javnost čini smanjenje kako bi se izborila sa energetskom krizom i klimatskim promenama.

Odlukom Evropske komisije Francuskoj je dato zeleno svetlo za ukidanje unutrašnjih letova.

Kada su mere prvi put objavljene, osporile su ih Unija francuskih aerodroma (UAF), kao i evropski ogranak Međunarodnog saveta aerodroma (ACI Europe).

Ovo je podstaklo detaljnu istragu Evropske komisije o tome da li bi plan mogao da se ostvari ili ne.

Član Evropske uredbe o vazdušnom saobraćaju navodi da država članica može, “tamo gde postoje ozbiljni ekološki problemi […] da ograniči ili odbije korišćenje saobraćajnih prava, posebno kada drugi vidovi transporta pružaju zadovoljavajuću uslugu”.

Zabrana letova na kratke relacije važiće tri godine, nakon čega je Komisija mora ponovo proceniti.

“Ovo je veliki korak napred u politici smanjenja emisije gasova staklene bašte“, rekao je ministar saobraćaja Boun, a prenosi Juronews (Euronews).

“Ponosan sam što je Francuska pionir u ovoj oblasti“, dodao je on.

E2 portal (N1)