FRANCUSKA UVODI MERE PROTIV JEDNOKRATNE MODE

Francuske vlasti saopštile su da će uvesti mere protiv „brze mode“, prolazne mode po sniženim cenama, podstaknute uvoznim proizvodima koji utiču na životnu sredinu.

Te mere koje će uključiti finansijske kazne, zabranjeno oglašavanje i bolju informisanost potrošača su dobile zeleno svetlo jednog parlamentarnog odbora.

Predlog zakona predsedničke većine dobio je odobrenje Odbora za održivi razvoj donjeg doma francuskog parlamenta, koji će to pitanje razmatrati na sednici 14. marta.

U tekstu se predlaže da u cene takve odeće budu uključeni ekološki troškovi takve prekomerne proizvodnje, jer se troši mnogo vode i ta odeća predstavlja izvor zagađenja.

Maksimalna kazna bi mogla da dostigne deset evra po proizvodu do 2030. godine, uz plafon od 50 odsto prodajne cene bez poreza. Ove kazne bi se preraspodelile u sektoru odeće kako bi se finansirala proizvodnja održive odeće.

Jedna od mera je zabrana reklamiranja proizvoda i kompanija brze mode.

Među merama je i obaveza veb sajtova koji prodaju „modu za jednokratnu upotrebu“ da prikazuju informacije o uticaju svojih proizvoda na životnu sredinu.

Te mere su podstaknute proizvodnjom kineske kompanije Shein koja nudi prosečno 7.200 novih modela odeće, ili 900 puta više proizvoda od jednog tradicionalnog brenda u Francuskoj, gde je tekstilna industrija u teškoćama.

E2 portal (Beta)