FRANCUSKA ZABRANJUJE PLASTIČNE ŠTAPIĆE ZA UŠI OD 1.JANUARA 2020.GODINE

Plastični štapići za uši koriste se u nezamislivo velikim količinama, i često se ubrajaju među proizvode koji su najveći i najopasniji izvor zagađenja životne sredine. Zato su mnogi ekološki osvešćeni francuski potrošači sa odobravanjem dočekali vest o njihovoj zabrani.

Naime, procenjuje se kako u kanalizacionim odvodima, ali i na obalama i u svetskim morima godišnje završi neverovatna količina od oko 1,2 miliona tona ovog opasnog otpada.
Zahvaljujući primeni zakona koji je francuska Narodna skupština usvojila još 20. 7. 2016., francuski kupci više neće imati mogućnost kupovine ovog proizvoda, jer će se od 1. 1. 2020. na policama francuskih prodavnica prodavati isključivo štapići koji su u potpunosti napravljeni od pamuka.

Što se tiče zaštite životne sredine, plastični štapići za uši su uzrok velikog problema, jer ih mnogi potrošači nakon upotrebe neodgovorno bacaju u WC šolje. Štapići na taj način dospevaju u kanalizaciju, ali i dalje u mora i reke.

Zbog toga su ovi proizvodi prava noćna mora za komunalne firme koje se bave pročišćavanjem otpadnih voda, jer se vrlo teško uklanjaju kada dođu na rešetke.

Podsetimo, Škotska je prva u Ujedinjenom Kraljevstvu koja je uvela zabranu njihove proizvodnje i prodaje.
Takođe, u skladu s naporima za smanjenje korišćenja plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, sa plastičnim štapićima za uši su se od januara 2019. oprostili i Italijani.

E2 portal   (Ekovjesnik. hr)