FRANCUSKI GRAD LIMOŽ PROMOVIŠE ODRŽIVU PROIZVODNJU

Grad Limož je deo svojih zelenih površina ove jeseni namenio za sadnju povrća i to na Trgu Žaka Širaka, kao i na velikom broju zelenih površina u samom centru grada.

Pre same berbe ispitana je zdravstvena ispravnost povrća, a njegova podela svim zainteresovanim građanima održana je u petak 16. decembra.

U sklopu klimatskog paketa Grada Limožaa sprovode se razne mere kojima se lokalne zajednice obavezuju na značajno jačanje svojih klimatskih politika, a lokalna samouprava na jačanje otpornosti i prilagođavanje klimatskim promenama, čime se stanovnicima Limoža nastoji obezbediti najbolji mogući kvalitet života. Zbog toga gradska uprava nastavlja s pokretanjem i sprovođenjem konkretnih akcija za sprečavanje nastanka otpada i postizanje ušteda energije, kao i podsticanja održive proizvodnje.

Jedna od tih mera odnosi se i na podsticanje razvoja urbane poljoprivrede i to sadnjom povrća i voća širom grada. Uzgojeno voće i povrće namenjeno je za slobodnu konzumaciju građana, a aktivnost sadnje povrća na gradskim zelenim površinama ponovo će se organizovati tiokom proleća i leta 2023. godine.

Podsetimo, u brojnim evropskim i svetskim gradovima sade se javni voćnjaci i povrtnjaci o kojima se brinu volonteri i udruženja specijalizovana za urbanu poljoprivredu, a građani učestvuju u njihovom održavanju i unapređenju, ali i besplatnom branju plodova. Osim toga, javni voćnjaci izuzetno su važni za ozelenjavanje gradova, očuvanje biodiverzitetai ublažavanje posledica klimatskih promena, a predstavljaju i mesta za druženje, igru i edukaciju.

E2 portal