GOOGLE ĆE PRODAVATI PODATKE O MAPAMA KOMPANIJAMA IZ OBLASTI SOLARNE ENERGIJE

Google planira da licencira nove skupove podataka za mapiranje nizu kompanija koje će koristiti dok grade proizvode na bazi obnovljive energije i nada se da će zaraditi do 100 mil USD u prvoj godini, saznaje CNBC.

Kompanija planira da proda pristup novim API-jima (interfejsima za programiranje aplikacija) sa informacijama o solarnoj energiji i energiji vetra i kvalitetu vazduha, prema materijalima koje je pregledao CNBC.

Među novim ponudama biće Solar API, koji bi mogli da koriste solarni instalateri kao što su SunRun i Tesla Energy i solarni dizajn kao što je Aurora Solar, prema listi primera kupaca koje je pregledao CNBC.

Neki od podataka iz Solar API-ja će doći iz pilot projekta fokusiranog na potrošače pod nazivom Project Sunroof, kalkulatora solarne uštede koji je prvobitno pokrenut 2015. Program omogućava korisnicima da unesu svoju adresu i dobiju procenjene solarne troškove kao što su uštede na njihovom električnom računu i veličinu solarne instalacije koja će im biti potrebna. Takođe, nudi 3D modeliranje krovova zgrada i obližnjeg drveća na osnovu podataka Google mapa.

Google planira da proda API pristup podacima o pojedinačnim zgradama, kao i zbirnim podacima za sve zgrade u datom gradu ili okrugu, navodi se u jednom dokumentu. Kompanija kaže da ima podatke za više od 350 miliona zgrada, prema dokumentima, što je znatno više od 60 miliona zgrada koje je navela za projekat Sunroof 2017.

Jedan interni dokument procenjuje da će solarni API kompanije generisati između 90 miliona i 100 mil USD prihoda u prvoj godini nakon lansiranja. Postoji i mogućnost povezivanja na Google Cloud proizvode, prema dokumentima.

E2 portal (seebiz.eu)