GRAD NIŠ U PROJEKTU ZA SMANJENJE TEMPERATURE U TOPLOTNIM OSTRVIMA

Gradsko veće Niša odobrilo je učešće tog grada u projektu koji ima za cilj zaštitu životne sredine i smanjenje temperature u „toplotnim ostrvima“, odnosno delovima grada u kojima su temperature tokom letnjih meseci najviše.

Predstavnica niške Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Ivana Knežević Spasojević je kazala da projekat nosi naziv „Urbana toplotna ostrva, otpornost, spremnost i strategija za ublažavanje“, i da je deo trogodišnjeg projekta koji finansira Evropska komisija, a u kome učestvuju partneri iz više od deset zemalja.

„U okviru projekta posebno ćemo se baviti toplotnim ostrvima. Evidentiraćemo delove grada sa povišenom temperaturom tokom leta i za njih će biti sprovedene mere za smanjenje temperature. Mere će biti predlagane na radionicama, a definisaće ih radna grupa“, izjavila je Knežević Spasojević.

Prema njenim rečima, u okviru projekta radiće se i na unapređenju kapaciteta grada Niša za borbu protiv klimatskih promena.

Ona je dodala da ukupna vrednost projekta koji finansira Evropska komisija iznosi preko dva miliona evra, od čega će Grad Niš dobiti 100.000 evra.

E2 portal (Beta)