GRADI SE BITKOIN GRAD KOJI ĆE SE NAPAJATI ENERGIJOM IZ VULKANA

Vlada El Salvadora planira da izgradi Bitcoin City (Bitkoin grad) u blizini vulkana, a projekat će finansirati kriptovalutom, objavio je predsednik zemlje Nadžib Bukele.

Grad će imati stambene i komercijalne kvartove, usluge, zabavu, restorane i aerodrom, i biće izgrađen u blizini vulkana Končagva na jugoistoku Salvadora. Gradnja će početi 2022. godine. Grad neće imati poreze osim onog na dodatu vrednost (PDV), prenosi CNBC.

El Salvador je u junu usvojio zakon kojim je ta zemlja prva u svetu prihvatila bitkoin kao zakonsko sredstvo plaćanja.

Međutim, nisu svi njeni stanovnici prihvatili taj potez. U septembru je na hiljade ljudi izašlo na ulice da protestuju protiv navedenog zakona, strahujući da bi uvođenje bitkoina u opticaj moglo da dovede do finansijske nestabilnosti u toj državi u centralnoj Americi.

U zemlji je takođe pokrenuta aplikacija bitkoin novčanik kako bi se građanima omogućilo da koriste ovu kriptovalutu.

Pored gradnje Bitkoin Sitija, El Salvador planira da prikupi oko 1 mlrd USD putem izdavanja bitkoin obveznice u partnerstvu sa kompanijom za infrastrukturu digitalne imovine Blokstrim. Polovina sredstava biće iskorišćena za kupovinu bitkoina, dok je ostalih 500 mil USD planirano za investiranje u energetiku i infrastrukturu za rudarenje bitkoina, saopštila je vlada.

El Salvador je ranije najavio da planira da koristi geotermalnu energiju iz vulkana za napajanje električne mreže za rudarenje bitkoina, koje troši ogromne količine struje.

 

E2 portal   (Tanjug)