GRADI SE SOLARNI PARK KOD KIKINDE

Opština Kikinda izložila je na rani javni uvid plan detaljne regulacije za solarni park u KO Sajan. Investitor budućeg solarnog parka snage 80 MW je firma Greenco Ekopark doo Novi Sad.

Prema planu koji je izradio Zavod za urbanizam Vojvodine, solarni paneli i ostala potrebna ibfrastruktura biće postavljena na površini od oko 151,67 hektara, na trenutno pretežno poljoprivrednom zemljištu.

Pored solarnih panela u planu je i gradnja trafostanice i priključnog razvodnog postrojenja 110 kV, za predavanje proizvedene struje u prenosnu mrežu.

Firma Greenco Ekopar je, prema podacima APR-a, u većinskom vlasništvu kompanije GreenCo Energija doo Beograd za proizvodnju električne energije, dok 40% vlasništva ima firma Aling-Conel doo iz Gajdobre koja se bavi proizvodnjom električne opreme.

Gradnja ovog solarnog parka planira se već dve godine, a prošle godine Grad Kikinda podržao je inicijativu izrade Plana detaljne regulacije za izgradnju ovog solarnog projekta.

Iz lokalne samouprave tada su poručili da bi izgradnja ovakvog jednog solarnog parka vrednosti od 60 do 70 mil EUR snažno uticala na razvoj Kikinde i obeležilo celo područje na „zelenoj mapi Evrope“.

Planirano je da se u solarnom parku Sajan godišnje proizvodi 120 GWh struje godišnje.

E2 portal (eKapija)