GRAĐEVINSKI MATERIJALI KOJI NAJMANJE ZAGAĐUJU OKOLINU

Zeleni građevinski materijali su oni koji su izdržljiviji i najmanje zagađuju okolinu. Pri izboru materijala za unutrašnje uređenje prostora potebno je voditi računa o više stvari: o trajnosti, stabilnosti, estetskom izgledu, lakoći održavanja materijala, a pravilan sistem projektovanja doprinosi smanjenoj potrebi za grejanjem, odnosno hlađenjem.

Kod izgradnje porodičnih objekata najčešće se koriste materijali kao što su: drvo, cigla, betonski blokovi. Drvo je najzdraviji i najkvalitetniji građevinski i prirodni materijal. Beton, iako se najčešće koristi, sam po sebi ne zagađuje okolinu, ali proizvodnja njegovih sastojaka može da šteti. Ostali prirodni, kvalitetni građevinski materijali su glina, trska i kamen.

Drvo nema štetnih zračenja i može po potrebi da se u potpunosti reciklira. Najpopularnije vrste drveta su hrast, bukva, trešnja, breza i orah. Tvrdo drvo, poput hrasta i bukve, odlikuje se trajnošću, a lako se održava. Za izradu nameštaja se sve češće koristi bambus; on je takođe idealan za podne obloge, a može da izgleda poput pločica ili parketa. Parket od bambusa je lakši i do 30% tvrđi od hrastovog parketa. Bambus proizvodi više kiseonika od običnog drveta, i vrlo je važan u postizanju ravnoteže između kiseonika i ugljen-dioksida u atmosferi. Može takođe da se koristi kao sirovina za proizvodnju biogoriva.

Radne površine mogu da budu od recikliranog stakla, koje se pravi od delova flaša, prozora. Značajna poboljšanja u tehnologiji su dovela do toga da staklo bude čvršće, a samim tim i da se sve češće primenjuje. Pri gradnji kuće koja štedi energiju, veoma su važne staklene površine. Još jedan važan građevinski materijal je slama. Njenom upotrebom se uštedi energija koja je potrebna za grejanje i hlađenje prostora. Slama je potpuno prirodan materijal, sa izuzetno dobrom toplotnom i akustičnom izolacijom. Kuće od slame su jeftinije od tradicionalno građenih kuća, jer je cena sirovine jeftinija.

Ovčija vuna je idealna za izolaciju, a koristi se i u proizvodnji tepiha. Savremeni dizajneri prate ekološke trendove, a reč je o recikliranim zidnim tapetama, tako što postojeće recikliraju i prave nove. Pluta je takođe jedan od „zelenih“ materijala. Prirodno je antibakterijska, preporučuje se za podove kuhinje i kupatila. Takvi podovi su mekani, otporni i pružaju odličnu toplotnu izolaciju. Promenom stakala, fasade, krova, koristeći „zelene“ materijale, učinićete mnogo i za sebe, i za druge. Na taj način ćete uštedeti, a živećete kvalitetnije i zdravije.

E2 portal