GRADNJA PASIVNE KUĆE

Arhitektonska firma CAS radi na projektima pasivnih kuća, kako u Evropi, tako i u Severnoj Americi. Njihov moto je „Spasite prirodu! Spasite naše okruženje! Spasite planetu!“

Uvođenje pasivnog solarnog dizajna kuće igra značajnu ulogu u dizajniranju modernih zgrada i domova. Pasivni solarni dizajn kuće je zelena metoda dizajniranja uz optimizovano korišćenje sunčeve energije, toplote i svetla, uz uticaj klime, lokacije, orijentacije i dizajna, da bi se dobio energetski efikasan i ekonomski održiv dom sa povećanim kvalitetom života.

Ova kuća se nalazi u Merilendu, u Americi, i u njenoj izgradnji su primenjeni metodi pasivne gradnje. Vlasnici su želeli da eliminišu troškove hlađenja i grejanja korišćenjem prirodne solarne toplote i energije. Smanjena je emisija gasova staklene bašte, a prirodni resursi neće biti iscrpljeni. Naravno, kvalitet vazduha je poboljšan.

Studije su pokazale da veštačko osvetljenje negativno utiče na raspoloženje i zdravlje ljudi, a prirodno svetlo povećava produktivnost i poboljšava raspoloženje. Samim tim, tokom projektovanja kuće, arhitekte su vodile računa o orijentaciji prozora, da bi vlasnici imali što više dnevnog svetla.

Pasivna solarna kuća funkcioniše tako što skuplja sunčevu toplotu tokom dana, upijajući je kroz materijale, i ravnomerno ih raspoređujući noću. To je poznato kao termalna masa. Zimi omogućuje ulazak i zadržavanje toplote, a leti odbija vrućinu.

Kuća je dizajnirana tako da se glavne prostorije nalaze okrenute ka jugu, da bi se povećala solarna dobit tokom zime, a smanjila toplota tokom leta. Prozori na istočnoj i zapadnoj strani imaju roletne i zavese, kako bi se sprečila direktna sunčeva svetlost.

U unutrašnjosti kuće su korišćene keramičke pločice, beton, opeka i sertifikovano drvo. Unutrašnja ventilacija je neophodna za održavanje kvaliteta vazduha, ravnomerno distribuiranje i stvaranje rashladnog efekta.

Okruženje, vegetacija i sobne biljke takođe pomažu u povećanju performansi pasivnog dizajna, pružajući dovoljno toplote zimi, odnosno, rashlađujući tokom leta.

E2 portal