GRČKA SUBVENCIONIŠE RAČUNE ZA ELEKTRIČNU ENERGIJU

Grčka će šesti uzastopni mesec u februaru subvencionisati račune za električnu energiju za domaćinstva i kompanije, koje se suočavaju sa rastućim cenama energije, rekao je ministar energetike u sredu, podižući ukupnu vrednost šeme na preko 2 milijarde evra.

Vlada je od septembra do januara potrošila oko 1,7 milijardi evra da subvencioniše račune za električnu energiju i gas za domaćinstva, kompanije i poljoprivrednike.

„Vlada, šesti mesec zaredom štiti porodice i preduzeća od uticaja energetske krize bez presedana. Sa merama koje danas najavljujemo, ukupna rasterećenja premašuju dve milijarde evra“, rekao je ministar energetike Kostas Skrekas u televizijskoj poruci, i dodao da će troškovi za februar iznositi 350 miliona evra.

Povećane subvencije

Grčka je u septembru ponudila subvenciju za račune za električnu energiju od 9 evra mesečno za utrošenih prvih 300 kWh u mesecu. To je povećano na 18 evra za oktobar, zatim na 39 evra za novembar, odnosno na 50 evra za decembar.

Prošlog meseca produžila je olakšice za domaćinstva i u januaru, uz subvencije za troškove električne energije za primarna mesta stanovanja procenjene na 42 evra mesečno.

Skrekas je rekao da će prosečna mesečna subvencija za potrošnju električne energije do 300 kWh za februar iznositi 39 evra, nakon što su cene energije blago pale. Subvencije su finansirane iz prihoda od trgovine dozvolama za emisiju CO2. Međutim, Grčka bi takođe mogla da koristi budžetska sredstva u nepovoljnim uslovima, rekao je ministar finansija Hristos Staikuras za državnu televiziju ERT u sredu.

Šema vredna 100 miliona evra

Grčka je takođe pokrenula šemu vrednu 100 miliona evra za subvencionisanje građana koji odluče da povećaju energetsku efikasnost svojih domova i pomognu u smanjenju emisije gasova staklene bašte. Takođe planira da podrži građane sa istom sumom za zamenu neefikasnih klima uređaja i frižidera.

E2 portal (Reuters)