GRČKO OSTRVO PRELAZI NA ELEKTRIČNU MOBILNOST

Helenska ostrvca idealna su za probne poligone elektrifikacije.

Prošle godine tamošnje vlasti najavile su da će sva grčka ostrva vrlo uskoro postati neutralna po pitanju emisije ugljen-dioksida. Grčka inače pokušava da umanji za 55 odsto svoju emisiju štetnih gasova u periodu do 2030. godine.

Tako planiraju da u narednim godinama sakupe oko dva gigavata električne energije uz pomoć vetrenjača koje će biti locirane uz samu obalu. Kako Grčka ima ogromnu obalu, otud postoji i veliki potencijal za dobijanje struje od vetra.

U junu prethodne godine Volkswagen je otpočeo veliki projekat električne mobilnosti na helenskom ostrvu Astipalea. Nemci su tamo poslali osam automobila na baterije – za državne službe, ali sada je stigla nova faza plana.

Želja je da Astipalea u potpunosti postane EV lokacija. Tako je VW grupa počela sa isporukama električnih automobila tamošnjim stanovnicima. Prvi je svoj novi, baterijski četvorotočkaš primio Tanos Papajanis. On je svoj ostareli Golf 3 zamenio za novi ID.3.

Osim toga, pristigla je određena količina modela e-up, zatim ID.4, ali i nekolicina električnih skutera koji dolaze iz Seata (MO 125). Uz to, nemačka grupacija će uskoro isporučiti čitavu flotu električnih automobila koji će biti deo posebnog car-sharing sistema koji će biti uspostavljen na Astipalei.

E2 portal (Nezavisne novine)