HRVATSKA OD 1.JANUARA UKIDA PLASTIČNE KESE

30
U Hrvatskoj se od 1. januara 2022. ukidaju iz upotrebe plastične kese, najpre one debljine od 15 do 50 mikrona. Navedena kategorija kesa koje se izbacuju iz upotrebe obuhvata većinu onih koje se svakodnevno koriste u kupovini. Na ovaj način Hrvatska želi da promoviše korišćenje višekratnih, odnosno platnenih i papirnih kesa.

Hrvatski ministar privrede i održivog razvoja Tomislav Ćorić izjavio je da plastične kese debljine od 15 do 50 mikrona od 1. januara 2022. godine više neće biti u upotrebi, a u naredom periodu će se postepeno povlačiti iz upotrebe i drugi tipovi plastičnih kesa.

Navedena kategorija kesa koje se izbacuju iz upotrebe obuhvata većinu onih koje se svakodnevno koriste u kupovini, prenosi Hina.

Mera predviđena zakonom o upravljanju otpadom

Ćorić je rekao da je reč o meri predviđenoj zakonom o upravljanju otpadom, čija je primena bila odgođena kako bi se proizvođačima i distributerima omogućilo prilagođavanje.

Naglasio je da se promoviše korišćenje višekratnih, odnosno platnenih i papirnih kesa, da je najlon, odnosno plastika postala hrvatska stvarnost u prirodi i da je želja da se to okonča.

Planira se povlačenje i drugih tipova kesa

„U idućem periodu, kako vreme bude odmicalo, i drugi će se tipovi kesa polako povlačiti. U ovom trenutku to još nije slučaj, ovo je prvi korak“, rekao je on.

Na pitanje kada će i ostale plastične kese biti izvan upotrebe, rekao je da se ide za tim da ova mera najpre zaživi, te da će se zatim ići ka rešenju i za ultra-lagane i za plastične kese za višekratnu upotrebu.

E2 portal   (Tanjug)