IDEJE ZA UREĐENJE DEČIJE SOBE

  1. Da biste pomogli vašoj deci da budu organizovana, slažite stvari da im budu na dohvat ruke. Bitno je da su im ormari, komode, čiviluci lako dostupni, pa će tako i stvari koje su im potrebne češće koristiti sami.
  2. Potrudite se da njihova soba bude umetnički centar, tako što ćete im obojiti zidove vedrim, toplim tonovima, ili čak ako ste talentovani, crtati po zidovima omiljene junake iz crtanih filmova. Naravno, ne treba ići u krajnost, pa im dozvoliti da sami šaraju i tako unište zidove.
  3. U većini prodavnica, možete da nađete nalepnice za plafon koji svetle u mraku. Ukrasite deci plafon zvezdanim nebom, mnogo će im se dopasti, i lakše će se navići na mrak kada im ugasite svetlo.
  4. Pomozite deci da „tetoviraju“ zidove. Biće im zabavno da ukrase svoju sobu, stavljajući stikere, a sigurni ste da neće napraviti nikakvu štetu, pa da idete za njima i popravljate.
  5. Deca vole da sakupljaju stvari, pa se potrudite da im olakšate taj proces. Obezbedite im tablu od plute na koju će moći da kače zanimljive sličice, fotografije, razglednice..
  6. Kupite pocinkovani metal, koji će lako da zameni magnetnu tablu, i samo ga montirajte na zid, a deca će već sama da stavljaju svoje sitnice.
  7. Koristite netoksične boje na bazi vode, kako bi deca mogla da ostavljaju otiske svog dlana, i na taj način možete da pratite kako rastu.
  8. Uključite što više rasvete u dečijoj sobi. Veoma je važno da u dečijoj sobi bude što više osvetljenja, da mogu da čitaju kada legnu, a takođe da noću lakše pronađu kupatilo.
  9. Oslušnite i šta deca žele. Dopustite im da njihova omiljena boja prevladava u sobi, kao i da sami odaberu kutak za igračke i svoje stvari. Neka sami odaberu i bar neki komad nameštaja za svoju sobu.
  10. Ako sami pravite komode ili ormare za njihovu sobu, dopustite i njima da pomognu bar malo, da ostave svoj lični pečat, jer kada porastu, biće ponosni na to.