IFC I EBRD SPREMILI NOVAC ZA „NIKOLU TESLU“

Aerodrom Nikola Tesla EBRD IFC Vinci

Članica Grupe Svetske banke – IFC, obezbediće finansijski paket vredan 182 miliona evra novom koncesionaru Aerodroma „Nikola Tesla“ .

IFC-jev finansijski paket obuhvata direktan kredit A u iznosu od 72 miliona evra i sindicirani kredit B u iznosu od 110 miliona evra u organizaciji IFC-ja, navodi se u saopštenju IFC-a.

„Radujemo se što podržavamo dolazak svetskog lidera u upravljanju aerodromima u Srbiju koji će pomoći Aerodromu “Nikola Tesla“ da dostigne svoj puni potencijal u korist svih zainteresovanih strana“, izjavio je Tomas Lubek, regionalni menadzer IFC-ja za Centralnu i Jugoistočnu Evropu.

On je rekao da je ovo prva koncesija aerodroma u zemlji i izrazio očekivanje da će poslužiti kao model za način na koji privatni sektor može da realizuje efikasna rešenja u oblasti infrastrukture u regionu.

Dogovor o finansiranju je najnoviji u nizu IFC-jevih investicija u aerodrome u zemljama u usponu, čija unapređenja mogu da pruže podsticaj privredi, uključujući kroz povećanje turizma. IFC je odobrio i mobilisao više of 2,1 milijardi dolara za projekte vezane za aerodrome širom sveta od 2005. godine.

„IFC je u prilici da donosi globalnu ekpertizu u Srbiju vezanu za finansiranje aerodroma i podrži Vansi tokom preuzimanja upravljanja Aerodroma “Nikola Tesla“. Nadamo se da će ova bitna transakcija poslužiti kao pozitivan regionalni primer uspešnog učešća privatnog sektora u infrastrukturi koji moze biti primenjen i na drugim tržištima koja teže da slede sličan put“, rekla je Šeril Edleson Hanvej, viši regionalni menadzer IFC-ja za infrastrukturu i prirodne resurse.

Ukupna vrednost projekta beogradskog aerodroma procenjuje se na 982 miliona evra, uključujući avansnu koncesionu naknadu u iznosu od 501 milion evra koja se plaća državi Srbiji i oko 380 miliona evra u vidu kapitalnih rashoda i troškova za razvoj.

Očekuje se da unapređenja povećaju kapacitet aerodroma na nivo usluge od preko 14 miliona putnika godišnje do kraja perioda koncesije 2043. godine, sa 5,3 miliona 2017. godine.

I EBRD učestvuje u investicionom programu za Teslu

U aerodrom „Nikola Tesla“ biće uloženo oko milijardu evra, a sredstva će obezbediti Vansi erports Srbija d.o.o. kao koncesionar aerodroma, a tom velikom investicionom programu doprineće i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

U pitanju je kredit u iznosu do 72 miliona evra i sindicirani kredit od 110 miliona evra, saopšteno je iz EBRD-a. Ova investicija će pomoći da se beogradski aerodrom unapredi i postane moderan transportni centar za Srbiju i region.

Sju Baret, direktorka za transport EBRD-a, izjavila je da je ovo prva velika koncesija u sektoru infrastrukture u Srbiji.

„Drago nam je da pružimo finansijsku podršku zajedno s drugim međunarodnim partnerima. Konkurentan, transparentan i zdrav proces koji je u srcu ovog projekta takođe će biti osnova za njegov uspeh“, rekla je Baretova.

Žužana Hargitai, direktorka EBRD-a za Zapadni Balkan, rekla je da je ovo značajan projekat za Srbiju.

„Kao dugogodišnji promoter JPP struktura koje mobilišu investicije privatnog sektora za finansiranje infrastrukture, ponosni smo što učestvujemo u finansiranju ovog projekta, koji je deo našeg širokog opsega investicija u zemlji“, rekla je Hargitaijeva.

Investicije će obuhvatiti renoviranje putničkih terminala, proširenje kapaciteta i sveobuhvatno poboljšanje usluga i objekata, navodi se u saopštenju.

Projekat će povećati kapacitete aerodroma, ali i poboljšati ekološke standarde.

EBRD je vodeći institucionalni investitor u Srbiji. Banka je do sada uložila više od pet milijardi evra u 230 projekata u zemlji. Ulaganje u infrastrukturu koja pospešuje integrisanost je jedan od prioriteta banke za Srbiju i šire područje zapadnog Balkana, navodi se u saopštenju.

E2 portal (B92)