IKEA IZBACUJE IZ ASORTIMANA NEPUNJIVE ALKALNE BATERIJE DO 2021.GODINE

U skladu sa svojim ciljem da podstakne i omogući ljudima zdraviji i održiviji život kod kuće, IKEA će iz svoje ponude povući sve nepunjive alkalne baterije do oktobra 2021. godine. Ovom odlukom, IKEA želi da inspiriše kupce koji često koriste baterije da pređu na upotrebu punjivih baterija, jer njihovim redovnim korišćenjem, kupci mogu uštedeti novac, ali i smanjiti količinu proizvedenog otpada kod kuće.

Naime, nekoliko uporednih studija za Ocenjivanje životnog ciklusa (Life Cycle Assessment) pokazuju da je, uticaj alkalnih baterija na životnu sredinu veći, u poređenju sa punjivim nikl metal hidrid (NiMH) baterijama. To se najpre odnosi na njihovo korišćenje u uobičajenim kućnim uređajima sa velikom potrošnjom energije koji se često pune – poput igračaka, baterijskih lampi, prenosivih zvučnika ili fotoaparata.

Već nakon 10 punjenja NiHM baterija, kao što su LADDA baterije dostupne u IKEA robnoj kući, emisija gasova koji utiču na stvaranje efekta staklene bašte je manja, u poređenju sa upotrebom alkalnih baterija, koje obezbeđuju istu količinu energije. Kada se dostigne 50 punjenja, ukupan uticaj NiMH baterija na životnu sredinu je jednak ili čak manji od uticaja alkalnih baterija.

„Kupci koji češće koriste baterije, zamenom alkalnih baterija punjivim, vremenom mogu ostvariti značajne benefite, kako za životnu sredinu, tako i za svoje novčanike. IKEA je prethodne godine prodala oko 300 miliona alkalnih baterija na globalnom nivou, te vidimo veliki potencijal da podstaknemo kupce da usvoje nove navike i iskoriste sve prednosti punjivih baterija“, kaže Emelie Knoester, iz IKEA Range & Supply sektora.

IKEA je tokom fiskalne godine 2019, na globalnom nivou prodala 300 miliona alkalnih baterija. Računica pokazuje da ukoliko bi, hipotetički, svi IKEA kupci prilikom korišćenja uređaja sa velikom potrošnjom energije, ALKALISK alkalne baterije zamenili LADDA punjivim baterijama i punili ih samo 50 puta, imali bismo smanjenje globalnog otpada za 5,000 tona na godišnjem nivou. Kako se jedna LADDA baterija može napuniti do 500 puta, postoji čak i potencijal za dodatno smanjenje otpada.

„Želimo da inspirišemo i omogućimo mnogim ljudima da žive zdraviji i održiviji život. Ukidanjem alkalnih i fokusiranjem na punjive baterije u našoj ponudi, preuzimamo još jedan korak na tom putu – kupcima nudimo pristupačno i zgodno rešenje za produženje veka proizvoda, kao i za smanjenje otpada”, kaže Caroline Reid, rukovodilac održivog razvoja u IKEA Range & Supply sektoru.

Ova odluka se primenjuje na globalnom nivou i odnosi se na povlačenje ALKALISK alkalnih baterija iz naše ponude. U ovom trenutku, litijum-jonska pljosnata baterija PLATTBOJ će ostati deo IKEA asortimana, imajući u vidu da je ova vrsta baterije neophodna određenim uređajima koji se trenutno prodaju u IKEA robnoj kući.

E2 portal