„INTELIGENTNE“ KUHINJE

Umrežavanje raznovrsnih uređaja i funkcija već je duži niz godina tema istraživačkih radova. Tehnologije „pametnog doma“ ili „inteligentne kuće“ doprinose tome da ceo dom može da bude automatizovan i povezan.
Ugrađena automatizacija upravljaće grejanjem i provetravanjem, sigurnošću i alarmom i slično. Raznovrsne pojedinačne komponente mogu isto tako da se parcijalno koriste, zavisno od želja i potreba vlasnika, a mnoge od njih štede ili obnavljaju energiju. Tome treba dodati upravljanje kuhinjskim uređajima poput frižidera ili zamrzivača, peći ili mašine za veš.

Moderni komunikacioni i upravljački sistemi za kuhinju mogu se provesti kroz ceo objekat. Sve funkcije mogu da budu međusobno povezane preko umreženog sistema u sklopu kuće, zgrade ili stana, a taj sistem reagovaće na dodir dugmeta. Korišćenje takvih sistema uštedeće između ostalog i energiju tako što će smanjiti troškove i doprineti očuvanju okoline i to uz veći sigurnosni standard i na ugodan način.

Koje komponente podižu kvalitet života, individualna je stvar, a mi ćemo vam pokazati kratak uvid u mogućnosti koje takva tehnologija pruža s osvrtom na njenu energetsku efikasnost.

„Zelena kuhinja“
Koncept “zelene kuhinje” se zasniva na uštedi vode i električne energije i zahvaljujući tome, smanjenju računa.
Taj koncept u projektovanju kuhinja postoji već nekoliko godina. Između ostalog sadrži kuhinjske aparate koji rade unutar zatvorenog sistema pod nazivom „Eco System“. Zadaci su podeljeni u tri dela: prilagođavanje potrošnje, njeno smanjenje i recikliranje iskorišćene energije poput vode.

Deo tog sistema je na primer adaptirana peć; njen prostor se prilagođava volumenu jela koje se želi pripremiti i na taj način koristi samo onoliko energije koliko je potrebno za predviđenu vrstu jela, i greje samo proračunati potreban prostor u peći. Senzor automatski proračunava snagu usisavanja aspiratora, čisti i vlaži vazduh da bi na kraju tu vlagu dalje prosledio prema začinskom bilju.
Drugi primer unutar takvog sistema je sistem filtera koji odvaja prljavu od čiste vode, a smešten je unutar rezervoara koji „komunicira“ sa frižiderom: toplota koju šalje kompresor frižidera koristi se za zagrevanje reciklirane vode unutar rezervoara koja se onda sprovodi prema mašini za pranje sudova čiji senzori automatski upravljaju potrošnjom vode i energije.

Pored sistema koji se koriste kod upravljanja celim objektom, već se neko vreme radi na visoko tehnološkim komponentama koje bi trebalo da se upotrebljavaju u takvom sistemu, a fokus je posebno stavljen na inovacije kod usisnih aspiratora. Oni predstavljaju vrlo važan element modernih kuhinja i otvorenog stambenog koncepta,.
Pri tome je izuzetno bitno da efekat usisavanja uvek bude u skladu sa mirisima koji se stvaraju prilikom kuvanja jer se time štedi znatna količina energije. Do sada je bilo uobičajeno da kuvar ili kuvarica ručno podešavaju snagu aspiratora, istovremeno pazeći na jačinu pečenja zavisno od toga koje jelo se priprema na ploči za kuvanje.

Prioriteti pri odabiru
Elektronika nudi komfor i mogućnost višestruke primene. Lista tehnološki naprednih proizvoda za kuhinju, stan ili kuću, po volji se može produžavati. Na nju će se ubrojiti aspirator sa integrisanim senzorima ili alarm koji će se oglasiti u određenom trenutku kako sadržaj lonca ne bi pregoreo.
Energetski efikasan usisni aspirator je novost u svetu jer zavisno od spoljašnje temperature automatski podešava svoj rad između spoljašnjeg i unutrašnjeg vazduha, i tako reguliše klimu unutar kuhinje; već su prisutne sigurnosne tehnike poput sistema koji komunicira sa vratima uz video nadzor; šporet sa Stop and Go funkcijom (AEG) omogućiće nadzor posetilaca tokom kuvanja ili preuzimanje telefonskog poziva bez pomeranja od šporeta.

Za zaljubljenike u modernu tehnologiju postavlja se pitanje koje sisteme ili komponente odabrati kako bi se povećala udobnost stanovanja i povećala svesnost o energetski efikasnom upravljanju pojedinim kuhinjskim uređajima? Osim luksuza, svi proizvodi i sistemi trebalo bi da budu razvijani u smeru povećane funkcionalnosti koja će dugoročno osigurati visoki kvalitet života i efikasno upravljanje energetskim resursima u svrhu zaštite okoline u kojoj živimo.

E2 portal