IRSKA POSTALA 15. EVROPSKA ZEMLJA KOJA JE UVELA DEPOZITNI SISTEM ZA POVRAT AMBALAŽE

Irska je od 1. februara 2024. postala 15. evropska zemlja, koja je uvela depozitni sistem za povrat ambalaže, sa ciljem postizanja stope recikliranja od 77 odsto do 2025., odnosno 90 odsto do 2029. godine.

Stopa prikupljanja jednokratne ambalaže za piće u svrhu recikliranja u Irskoj trenutno iznosi oko 60 odsto. Uvođenjem novog depozitnog sistema, do 2030. bi stopa recikliranja trebalo da se poveća za 30 odsto, što će rezultirati smanjenjem količine otpada i značajno unaprediti zaštitu životne sredine.

Irskim depozitnim sistemom upravlja kompanija Re-turn, a pokreće ga softversko rešenje slovačke kompanije Sensoneo koje prikuplja podatke iz svih izvora i omogućuje besprekornu integraciju između svih učesnika u sistemu. Softver je izgrađen na infrastrukturi zasnovanoj na cloudu i ne razlikuje se od bilo kog automata za povrat ambalaže.

Depozitni sistem za povrat ambalaže je vrlo efikasna inicijativa cirkularne ekonomija koja pomaže u stvaranju zatvorenog sistema recikliranja koji garantuje da će se materijal reciklirati i koristiti za izradu nove ambalaže za piće.

Depozitni sistem se primenjuje 1. februara ove godine, a uključuje PET plastične flaše i aluminijske limenke zapremine između 150 ml i tri litra. Naknada od 15 centi primenjivaće se na ambalažu zapremine od 150 do 500 ml, a naknada od 25 centi za ambalažu zapremine od 500 ml do tri litra. Na navedenoj ambalaži istaknut je logotip Re-turn, a prikupljaće se na više od 2000 lokacija za prihvatanje ambalaže i isplatu za povrat ambalaže.

U Irskoj se svakog dana konzumira oko pet miliona pića u jednokratnoj ambalaži, a osim povećanja stope recikliranja, novi sistem će značajno da smanji broj flaša i limenki koje se bacaju.

E2 portal