ITALIJA PRVA U SVETU UVODI ZABRANU VEŠTAČKE HRANE

Italija će zabraniti veštačku hranu, rekao je italijanski ministar poljoprivrede Frančesko Lolobriđida na skupu Evropskih konzervativca i reformista (ECR).

– Italija će biti prva nacija bez sintetičke hrane i želi da postane primer drugima kako regulisati tu industriju – rekao je Lolobriđida (Braća Italije) tokom videopoziva na skupu održanom u Irskoj pod nazivom ‘Tradicije i inovacije: Konzervativna budućnost za evropske poljoprivrednike’ koji je okupio vodeće konzervativne političare.

Istakao je kako je nedopustivo da kvalitetna hrana bude rezervisana samo za bogate.

S njim se u velikoj meri složio evropski poverenik za poljoprivredu Januš Vojcečovski (PiS/ECR), dodavši kako se zalaže za tradicionalnu poljoprivredu i kako sintetičko meso nije meso, kao ni sintetičko mleko mleko, prenosi Tportal.

– Koristiti naziv ‘prirodni proizvod’ za nešto što je veštačko po mom mišljenju nije dobar smer – rekao je, istakavši da Evropska komisija izdvaja više od šest milijardi dolara za dobrobit životinja i tradicionalni uzgoj.

Međutim, kako piše Euractiv, poljoprivredni model koji predlažu konzervativci suprotan je onom koji je usvojio EU, a koji Braća Italije, vodeća italijanska stranka, smatra previše birokratizovanim i neprimerenim za nove izazove s kojima se kontinent suočava.

– Poljoprivrednici, uzgajivači i ribari plaćaju vrlo visoku cenu za ideološke gluposti evropskog Grin dila, koji kažnjava proizvođače ciljevima smanjenja emisija, koji će dovesti samo smanjenja proizvodnje hrane – objasnio je zastupnik u Evropskom parlamentu Karlo Fidanca (Braća Italije).

– Smanjena proizvodnja hrane biće samo zamenjena s većim uvozom, i to iz zemalja koje ne zadovoljavaju naše standarde održivosti i kvalitete, ili pak s proizvodima iz laboratorija o kojima ne možemo ništa reći sa sigurnošću – dodao je.

Kako bi srušio sadašnji evropski sistem, ECR mora dobro da se plasira na evropskim izborima u junu 2024. i da pronađe saveznike za formiranje alternativne većine levici u Evropskom parlamentu.

– Nakon sledećih izbora računamo na sve snažniji ECR u Briselu – dodao je Fidanca.

E2 portal (B92)