JESTIVE ČAŠE ZA KAFU

Jednokratne plastične čaše odavno su poznate kao ozbiljan izvor zagađenja, zbog čega se razvijaju višekratne alternative. Ali jedna firma iz SAD otišla je korak dalje – napravila je jestive čaše za piće. Napravljene su od ponovo iskorišćenih žitarica i 100% su prirodne, bez GMO, veštačkih zaslađivača i boja, a Njujork tajms ih je prošle godine proglasio za jedan od top trendova u industriji hrane.

Kako kažu u kompaniji Amai koja stoji iza ovog proizvoda, 137 miliona jednokratnih čaša baci se svakog dana širom sveta. Zbog toga su odlučili da naprave veganske čaše koje ne zagađuju prirodu, a pošto nemaju zaštitni sloj, ni ne menjaju ukus pića. Otporne su na vlagu 45 minuta, kao i na temperaturu od 100 stepeni. Ipak, mogu se ugodno držati jer se toplota ne prenosi na ruke.

U njih staje 230 ml tečnosti, pa su idealne za espreso, čaj, supu, ali i za hladna pića i  sladoled. Kako kažu u kompaniji, čaše imaju samo 56 kalorija, a ostaju hrskave i nakon što popijete svoje piće. Odlične su i za osobe sklone alergijama jer ne sadrže jaja, mleko, orašaste plodove.

Ipak, ako ne želite da ih pojedete, ne morate da brinete o otpadu jer se razlažu prirodno za nekoliko nedelja.

E2 portal (Cirkularna ekonomija)