KADA ĆE SE KORISTITI PRVE KOLIČINE STRUJE IZ VETROPARKA U KOSTOLCU?

U Kostolcu se gradi prvi vetropark. Završetak je planiran za kraj iduće godine, a značiće nove količine struje iz obnovljivih izvora.
Na starim spoljnim odlagalištima i zatvorenim kopovima u Ćirikovcu, Klenovniku i Drmnu Elektroprivreda Srbije postaviće svoj prvi vetropark sa 20 vetrogeneratora ukupne snage 66 megavata. Očekuje se da vetropark Kostolac godišnje proizvede 151 milion kilovat časova električne energije.

– Trenutno je u izgradnji interna saobraćajnica. Radovi su intenzivni i pored toga radi se projektna dokumentacija za izvođenje radova vezano za glavnu opremu. Trenutno su u toku i geomehanička istraživanja kao preduslov projekta za fundiranje za tender – kaže Predrag Đorđević, rukovodilac projekta „Vetropark Kostolac“.

Za rad vetroparka neophodno je izgraditi i pomoćna postrojenja, trafostanice i dalekovod. Ceo projekat finansira se iz kredita Nemačke razvojne banke, a vetrogeneratore dopremiće Siemens Gamesa.
– Nakon geomehaničkih istraživanja tla pristupamo izgradnji temelja početkom januara. Rok za završetak radova je 853 dana po ugovoru što znači da je rok za završetak radova septembar 2024. godine nakon toga se pristupa dobijanju upotrebne dozvole do kraja 2024. godine – dodaje Đorđević.

Električna energija iz OIE planira se i u Stigu
Električna energija iz obnovljivih izvora planira se u Stigu kod Kličevca. Na poslednjoj sednici Skupština grada Požarevca donela je odluku o izradi plana detaljne regulacije za izgradnju vetroparka i solarne elektrane ukupne snage 150 megavata.

– Na osnovu pisma o namerama koje su nama poslali Grad treba da ima 2% prihoda od proizvodnje električne energije i plus u nekom implementacionom delu samog projekta treba nekih 225.000 EUR da bude uloženo u infrastrukturu – ističe gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović.
Tek sa planskom dokumentacijom detaljnije će biti definisana teritorija i obuhvat budućih vetrogeneratora i solarne elektrane.

E2 portal (RTS)