KAKO DA ODABERETE OSVETLJENJE ZA DNEVNU SOBU

osvetljenje
Odgovarajuće osvetljenje za dnevnu sobu

Postoje tri osnovna tipa osvetljenja koja se primenjuju zajedno: opšte, namensko i akcentovano. Dobar plan osvetljenja kombinuje sva tri tipa.

Saveti za osvetljenje dnevne sobe uzimaju u obzir mnogo različitih aktivnosti koje se u toj prostoriji obavljaju.

Izbegavajte upotrebu jednog centralnog svetla koje stvara i pravi oštre senke i blješti. Umesto toga, pomešajte opšte osvetljenje poput fluorescentnih ili PLC reflektora sa halogenim svetiljkama. Ovo će obezbediti ravnomernije svetlo u prostoru. Isto tako, opšte osvetljenje, ugradno, ugrađeno u plafon ili reflektori sa plafona traže zaleđinu, pojačanje od osvetljenja u liniji oka.

Spotlajting – istaknite i osvetlite vaše omiljene ukrase, dekorativne predmete reflektorom, to takođe važi i za umetnička dela na zidovima.

Podne lampe su zgodne za površine gde nije jednostavno postaviti zidnu, plafonsku ili stonu lampu, svetiljku. Postavite jednu iza garniture za sedenje da bi prostor dnevne sobe bio interesantniji.

Nemojte da naprežete oči gledajući televiziju u zatamnjenoj sobi. Osvetlite zonu iza vašeg TV da biste ublažili kontrast i smanjili bleštavilo.

Najbolje svetlo za čitanje obezbeđuju podne lampe sa sijalicom, izvorom svetla koje je zaklonjeno od očiju i prilagodljiv zaklon koji emituje direktan snop svetla tačno u tačku gde vam je svetlost potrebna.

Postavite male stone lampe svuda po sobi. Kada želite da se opustite, upalite ove lampe umesto opšteg osvetljenja.

Ako možete, predlažemo upotrebu sijalica koje daju toplu belu svetlost.

E2 vesti   (Novosti)