KAKO DA OIE BUDU ISKORIŠĆENI U ŠTO VEĆOJ MERI U SRBIJI

Inženjerka u oblasti obnovljivih izvora energije i direktorka ogranka kompanije RP Global u Srbiji Maja Maćić je ocenila da u Srbiji obnovljivi izvori energije nisu iskorišćeni u meri u kojoj bi trebalo i rekla da investitori i dalje nailaze na mnoge prepreke.

Maćić je agenciji Beta kazala da Ministarstvo rudarstva i energetike radi na tome da omogući nove investicije, tako da je sve više projekata vetroelektrana i solarnih elektrana.

„Na neki način smeši nam se pozitivna budućnost, ali svakako moramo jako da radimo na njoj jer postoji puno izazova“, rekla je ona.

Govoreći o prioritetima Srbije do 2030. godine, Maćić je rekla da bi Srbija trebalo da ispuni ciljeve koje je postavila Energetska zajednica, ali da je neizvesno da li će to uspeti.

„Postoje neke najave da ćemo moći da ispunimo te zahteve, ali svakako izazovi su mnogobrojni što se tiče cene opreme, logistike, pribavljanje dozvola. Postoje razne prepreke na koje nailazimo kao investitori“ – rekla je ona.

S druge strane, dodala je, neko ko hoće da realizuje projekat iz obnovljivih izvora energije mora da bude mnogo kreativniji i sposobniji nego što je to bilo pre 10 godina.

Maćić je ukazala da dobar deo investicija u OIE zavisi od privatnih investitora i da je važno da oni imaju stabilan zakonodavni okvir da bi mogli da procene rizike, kako bi zaista želeli da ulože znatna sredstva koja su nužna od razvoja projekta do pribavljanja dozvole, a onda i za izgradnju.

E2 portal (Beta)