KAKO KORISNICI METROA U PARIZU MOGU DA PROIZVODE ENERGIJU

Energetska firma Iberdrola je pretvorila šest mesta za prolaz i očitavanje karata na metro stanici u Parizu u mini turbine. Na stanici Miromesnil, kako su putnici proilazili kroz prolaz sa turbinama, turbine su pretvarale njihovo kretanje u „zelenu“ energiju. 27.000 putnika je koristilo mini turbine. Svaki putnik pojedinačno je generisao 0,2 vata energije.

Kada bi se ovakav način prolaska proširio na ceo sistem metroa, koji opslužuje oko 1.5 milijardi putnika godišnje, tehnologija bi mogla da generiše 136 MW godišnje. To je dovoljno za snabdevanje cele linije metroa. Takođe, na ovakav način bi moglo da se uštedi 30,000 tona CO2 svake godine.

Turbine su dizajnirali francuski studenti inženjeringa. Oni su napravili 3D štampane lopatice u obliku vetroturbina, korišćenjem biorazgradivih materijala napravljenih od kukuruznog skroba.

Iz kompanije Iberdrola kažu da im je bio cilj da podignu svest o pretvaranju energije i izazovima sa kojima se svakodnevno svi susrećemo.

Prošle godine je na globalnom nivou kapacitet obnovljivih izvora energije porastao za 10%, ali trebalo bi da se poveća tri puta brže do 2030.godine.

E2 portal