KAKO RECIKLIRATI SOLARNE PANELE?

U eri kada se svet sve više okreće održivim rešenjima, indijski stručnjaci donose revolucionarnu ideju koja bi mogla promeniti način na koji razmišljamo o građevinskim materijalima. Prema njihovom istraživanju, solarni paneli koji su odslužili svoje i nisu više za upotrebu mogli bi postati ključni građevinski materijal za pristupačne stambene objekte.

U trenutku kada recikliranje starih solarnih panela nije ekonomski održivo zbog visokih troškova i tehničkih izazova, ovaj novi koncept nudi alternativno rešenje. Umesto da se odbace, uobičajeni solarni paneli mogli bi se transformisati u BIPV (Building Integrated Photovoltaics) jedinice bez potrebe za dodatnim izmenama, čime se postiže dvostruka korist: smanjenje otpada i pružanje ekonomičnog građevinskog materijala.

Tim sa prestižnog Indijskog instituta za nauku predstavio je ideju o iskorišćenju solarnih panela na kraju njihove upotrebe kao ekonomičnog i energetski efikasnog građevinskog materijala. Analizirajući prednosti ovakvog pristupa, istaknuto je da bi korišćenjem ovih panela troškovi zidova, prozora i krova mogli biti znatno smanjeni. Osim toga, paneli su znatno lakši u odnosu na tradicionalne ciglane zidove što rezultira jeftinijom i lakšom konstrukcijom, a samim tim i bržom izgradnjom.

Da bi demonstrirali praktičnost svoje ideje, istraživači su izgradili prototip objekta u kojem su solarni paneli korišćeni kao osnovni građevinski materijal. Ova inovativna kuća, nazvana BIPV, koristi stare solarne panele za izgradnju zidova, krova i prozora. Efikasnost ovakvog objekta upoređena je sa tradicionalnim građevinskim metodama, a rezultati su bili impresivni.

Iako su paneli tehnički na kraju svog operativnog veka oni i dalje mogu generisati energiju čime se dodatno smanjuju troškovi za stanare. Kroz detaljnu analizu, tim je zaključio da je energetska efikasnost BIPV kuće superiorna u odnosu na druge metode.

Rezultati ovog istraživanja objavljeni su u časopisu Solar Energy. Zaključeno je da stari solarni paneli više neće biti teret, već korisno sredstvo, te da bi proizvođači solarnih panela mogli razmisliti o prilagođavanju dizajna kako bi olakšali njihovu ponovnu upotrebu u građevinarstvu, čime bi se postigla veća održivost i ekonomičnost u građevinskoj industriji.

E2 portal (Gradjevinarstvo)