KINA PLANIRA DA SMANJI PROIZVODNJU I UPOTREBU PLASTIKE DO 2025.GODINE

Kina se već godinama bori sa ogromnim količinama otpada koje proizvodi 1,4 milijardi njenih građana, a najveća deponija u zemlji, veličine oko stotinu fudbalskih terena, već je odavno puna, i to 25 godina pre planiranog roka.

Kina je 2017. godine sakupila 215 miliona tona komunalnog otpada, ali podaci o recikliranim količinama otpada ipak nisu dostupni.
Prema podacima Univerziteta u Oksfordu, Kina je 2010. godine proizvela 60 miliona tona plastičnog otpada, gotovo dvostruko više od SAD-a gde je proizvedeno 38 miliona tona. Istraživanje je objavljeno 2018. godine i u njemu se navodi da je „relativna globalna slika slična projekcijama do 2025.“

Pre nekoliko dana je objavljeno saopštenje prema kom se tokom narednih pet godina u Kini planira značajno smanjenje, proizvodnja i upotreba plastike. Novim planom zabraniće se i ograničiti proizvodnja, prodaja i upotreba pojedinih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, uz promovisanje alternativnih proizvoda, standardizaciju recikliranja plastičnog otpada, i redovno i efektivno kontrolisanje plastičnog zagađenja.

Već do kraja ove godine uvodi se zabrana plastičnih kesa u supermarketima i tržnim centrima svih najvećih kineskih gradova, dok će u ostalim delovima zemlje zabrana stupiti na snagu do kraja 2022. godine. Osim plastičnih kesa, u restoranima se do kraja ove godine očekuje uvođenje zabrane slamki i ostalih predmeta za jednokratnu upotrebu, a kineski hoteli takve predmete moraju da prestanu da nude svojim gostima do 2025. godine.

E2 portal   (Cnn.com)