KINESKA KOMPANIJA ŽELI DA ULAŽE U OBNOVLJIVE IZVORE ENERGIJE U SRBIJI

25

Kineska kompanija PowerChina želi da u Srbiji ostvari prvu veliku investiciju u oblasti OIE u Evropi, posebno kada je reč o novim hidroelektranama, solarnim elektranama i vetroelektranama, rekao je Đi Sjaojung, koji je predvodio delegaciju ove kompanije na sastanku u Ministarstvu rudarstva i energetike, saopšteno je iz ministarstva.

– Poznato nam je da ste doneli nove zakone, znamo da ste posvećeni održivom razvoju i zelenoj energiji. Želimo da upravo ovde imamo prvu veliku investiciju u oblasti OIE u Evropi, posebno kada je reč o novim hidroelektranama, solarnim elektranama i vetroelektranama, jer smatramo da su tu velike mogućnosti, s obzirom na odlične odnose dve države, potencijale Srbije i dobar investicioni ambijent – rekao je Sjaojung.

Cilj Srbije je da unapredi energetsku stabilnost u narednim decenijama, a vizija o zelenoj Srbiji obezbediće privredni rast, nova radna mesta i dovoljno energije koja dolazi iz obnovljivih izvora. Veći deo projekata vrednih 17 mlrd EUR u novom investicionom ciklusu je upravo u vezi sa OIE.

Knjiga projekata je prikaz potencijala Srbije u oblasti elektroenergetike, OIE, toplotne energije, energetske efikasnosti, geologije i rudarstva, kao i inovativnih projekata u oblasti vodoničnih tehnologija.

E2 portal