KINEZI PRAVE VETROTURBINU VISOKU 264 METRA

Kineska kompanija Mingyang Smart Energy saopštila je da gradi ogromnu vetroturbinu na moru, čija će visina biti 264 metra, s prečnikom rotora 242 metra, i dužine lopatice propelera 118 metara.

U saopštenju kompanije Minyang se navodi da će turbina imati kapacitet od 16 MW i da će moći da proizvodi 80.000 MWh električne energije godišnje, što će, kako tvrdi, biti dovoljno za snabdevanje električnom energijom više od 20.000 domaćinstava, prenosi CNBC.

Kompanija namerava da instalira prototip vetroturbine 2023. godine, nakon čega planira godinu dana kasnije, nakon testiranja, da započne komercijalnu proizvodnju.

Nova vetroturbina će ujedno smanjiti cene proizvodnje energije iz elektrana na moru. Troškovi proizvodnje energije iz takvih postrojenja, prema istraživanju Ministarstva energetike SAD, znatno nadmašuju elektrane na ugalj, jer je za generisanje jednog MW potrebno uložiti 120,52 dolara, dok se za elektranu na ugalj potroši 72,78 dolara po megavatu, a za solarnu elektranu 32,78 dolara.

Mada je sunčeva energija najjeftinija, imajući u vidu da njen priliv nije konstantan, energija vetra nadomešta tu prazninu, a procenjuje se da će se s gradnjom ovakvih giganskih vetroturbina troškovi proizvodnje energije iz vetra znato smanjivati, između 37 i 49 odsto do 2050. godine, prema izveštaju analitičara kompanije Renew Economy.

E2 portal   (Tanjug)