KLIMATOLOG UPOZORAVA NA PORAST TEMPERATURE OD TRI STEPENA

Već je prekasno da se ograniči globalno zagrevanje na najviše 1,5 stepen Celzijusa u poređenju sa predindustrijskim nivoima, upozorio je u ponedeljak nemački meteorolog i klimatolog, uoči klimatskog foruma koji se održava u Berlinu.

Meteorolog i klimatolog Mojib Latif rekao je nemačkoj medijskoj grupi Bayern u ponedeljak da ćemo „sa današnjom emisijom gasova staklene bašte, ovaj nivo premašiti za nešto manje od deset godina“.

„Ako uzmete u obzir ono što političari sada rade u celom svetu, više smo u smeru za tri stepena. Približavamo se tački u kojoj treba priznati – Vreme je isteklo“, nastavio je Latif.

Globalno otopljavanje na tri stepena bila bi „katastrofa“, naglasio je Latif, ukazujući na to da se uvek činilo da postoje prioritetnija pitanja od zaštite klime kojima se treba baviti.

Ministri iz četrdesetak zemalja raspravljaće o idućim koracima koje treba preduzeti u borbi protiv klimatskih promena na Petersberškom klimatskom dijalogu, koji se održava u ponedeljak i utorak u Berlinu.

Domaćini sastanka su Nemačka i Egipat. Nemački kancelar Olaf Šolc i egipatski predsednik Abdel Fatah al-Sisi trebalo bi da se obrate na sastanku.

Sastanak je deo prvih rasprava za određivanje dnevnog reda konferencije UN o klimi COP27, koja bi trebalo da se održa u egipatskom obalskom gradu Šarm el-Šeiku početkom novembra.

E2 portal (Hina)