KOMPANIJA DELTA HOLDING PREDSTAVILA IZVEŠTAJ O ODRŽIVOM POSLOVANJU

Integracijom ESG principa u sve biznis strategije, kompanija Delta Holding je tokom prethodne godine ostvarila rekordne poslovne rezultate. Investirali su u oblasti ključne za budućnost, kao što su inovativne tehnologije, zelena gradnja, obnovljivi izvori energije i digitalizacija.

U okviru kompanije Delta Agrar, osnovan je tim čiji je zadatak primena najnovijih dostignuća precizne poljoprivrede, koja doprinose zaštiti životne sredine i borbi protiv klimatskih promena.

„Po pitanju energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, Sava centar je odličan primer zelene gradnje; objekat odgovara principima energetske efikasnosti i cirkularne ekonomije. Izgradnjom solarnih elektrana ukupne snage 2472 kWP na još devet lokacija, povećana je proizvodnja energije za 30% u odnosu na 2022.godinu, i smanjena je emisija ugljen-dioksida za 1128 tona. Kompanija trenutno raspolaže solarnim elektranama na 16 lokacija, čija je ukupna snaga 5 MW“, istakla je Tijana Koprivica, direktorka održivog poslovanja u Delta Holdingu.

Strateški cilj kompanije je da do 2030.godine dobija 60% energije iz obnovljivih izvora, i da smanji emsiiju štetnih gasova za 50%, i da solarne elektrane budu postavljene na svim većim objektima. Takođe, u planu je prosleđivanje na reciklažu ili ponovnu upotrebu 100% generisanog i plasiranog otpada i plasirane ambalaže.

Projekat na koji su veoma ponosni je Naše selo i Digitalno selo, čiji je cilj modernizacija poljoprivredne proizvodnje. „Projekat je obuhvatio 150 gazdinstava, a krajem 2023. uključili smo i četvrto selo Ključ. Zajedno sa partnerima na projektu Digitalno selo, razvijamo Mokrin-Sense digitalnu aplikaciju za proizvođače. Digitalno selo deo je i FOSTER projekta Evropske Komisije za unapređenje sistema hrane. Ponosni smo i na projekat Treći roditelj u kojem učestvuju naši zaposleni, a čiji je cilj očuvanje bioloških porodica. Do sada je osnaženo 48 porodica i 79 dece“, rekla je Tijana Koprivica.

„ESG je centralna tema u svim privrednim oblastima, a za nas je to način života i rada već dugi niz godina. Ambiciozno investiramo u inovativne tehnologije, zelenu gradnju, obnovljive izvore energije, veštačku inteligenciju i digitalizaciju. Stvaramo biznise i gradimo ljude i to na održivi način, što odražava i naš novi vizuelni identitet“ izjavila je Marija Desivojević Cvetković, viša potpredsednica za strategiju i razvoj. Ujedno je najavila i razvoj Delta Sapiensa, prvog AI brend asistenta u regionu koji će podržati razvoj zaposlenih i usvajanje novih znanja.

E2 portal