KONKURSI ZA ZAMENU STOLARIJE U 12 OPŠTINA

Konkurse za građane za dodelu subvencija za zamenu stolarije do sada su raspisali Zrenjanin, Novi Bečej, Dimitrovgrad i Raška, potvrdili su juče za „Blic“ u Ministarstvu rudarstva i energetike.

– Ove nedelje očekujemo da još 12 gradova i opština objave javne pozive za građane. Promene i sve veći broj gradova koji raspisuju konkurse treba očekivati i nadalje i brojka se konstantno menja. Beograd nam je poslao predlog Pravilnika o sufinansiranju mera energetske sanacije i očekujemo njegovo usvajanje. Novi Sad nije konkurisao za ucešće u ovom projektu – rekli su nam u resornom ministartvu.

Praktično, ceo projekat dodele subvencija građanima priveo se kraju. Prve pare i konkretne projekte, prema ranjim najavama, treba očekivati već na jesen, a ko će dobiti novac, zavisi od toga i da li ispunjava kriterijume.

Podsetimo, resorno ministarstvo obezbeđuje 50 odsto troškova, dok drugu polovinu finansiraju sami građani. Prema računici, građani bi za prosečan stan od oko 50 kvadrata mogli da dobiju po 430 evra od države, imajući u vidu da stolarija za toliku nekretninu u proseku košta oko 860 evra.

Prednost imaju domaćinstva sa lošijom stolarijom

Kvalitet postojeće stolarije biće presudan faktor na osnovu koga građani mogu da dobiju finansijske podsticaje za energetsku efikasnost. Prednost će imati oni koji imaju lošiju stolariju i jednostruke prozore.

Drugi važan kriterijum, biće i broj ukućana koji žive u domaćinstvu tako da će tamo gde je veći broj ukućana na istoj stambenoj površini, ti građani i imati prednost.

Građani će lokalnim samoupravama dostaviti formular sa predračunom firme sa liste izvođača radova u kome će se videti koliko će koštati izvođenje radova.

Nakon predaje formulara, komisije će izaći na teren i izvršiti procenu radova. Ako sve bude u redu, utvrdiće se rang lista.

– Energetska efikasnost meri se sa termalnim kamerama, i ono što su merenja do sada pokazala jeste da su glavni izvori gde se najviše gubi toplota upravo stolarija i fasada – kaže Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije.

Kako dodaje, kada je 2004. godine Građevinska komora Srbije, radila istraživanja energetske efikasnosti ispostavilo se da je oko milion i po objekata bilo zrelo za rekonstrukciju.

– Danas ih je mnogo više od milion i po, zaključuje Rodić.

Raspoloživa sredstva

U sklopu pilot projekta, za koji je ovaj konkurs raspisan i koji će se odvijati ove godine, dodeliće se 54 miliona dinara za ove namene, a maksimalni iznos sredstava po lokalnoj samoupravi je 10 miliona.

Pored budžetskih sredstava u narednim godinama iz Ministarstva očekuju finansijsku podršku fondova EU, kao i međunarodnih finansijskih institucija kao što su Svetska banka, Evropska investiciona banka, Banka za obnovu i razvoj, Nemačka razvojna banka KfW.

Prema najavama iz resornog ministarstva, kada projekat uđe u fazu pune realizacije na raspolaganju će biti budžet od oko 150 miliona evra.

E2 portal   (Blic)