KRAGUJEVAC DOBIJA DVE SOLARNE ELEKTRANE

Foto / ilustracija: Freepik

Kragujevac kada je u pitanju, koristi energiju sunca. Tri javna objekta već imaju solarne panele, dva desetaka privatnih, a stigla je oprema za još dva objekta.

Reč je o srednjoj stručnoj školi i sportskom centru za osobe sa invaliditetom Iskra. Odlično su se pokazali, recimo na vrtiću koji već ima solarne panele, za trećinu je smanjena potrošnja električne energije.

„Srednju stručnu školu smo izabrali iz razloga što ta škola zaista ima veliku potrošnju, a veliku potrošnju ima pre svega zbog svoje velike površine, zbog velikog broja učenika, ali i zbog toga što ima radionice gde se učenici obučavaju za svoje buduće zanimanja“, kazala je energetska menadžerka Kragujevca.

Dodala je da će prva solarna elektrana biti napravljena baš na krovu njihove radionice.

„Sportsko društvo Radnički, odnosno Iskra kao jedan njegov deo, koji je namenjen osobama sa invaliditetom, je izabrana baš zbog toga kao jedan novi objekat koji ima krov, koji ispunjava tehničke mogućnosti, a specifično je kvalitetan zbog svoje namene, odnosno zbog toga što je namenjen osobama sa invaliditetom. Te dve solarne elektrane će biti snage oko 25 kW, i ukupna vrednost radova na ovim dve solarne elektrane je 6 miliona dinara“, zaključila je.

E2 portal (B92)