KUĆA SA ZIDOVIMA OD VODE

Kuća sa zidovima od vode do danas je delovala kao nezamisliva ideja, ali jedan mađarski arhitekta veruje da će ovo napraviti energetsku revoluciju.

Doktor Matijas Gutai, osnivač kompanije „Allwater“, projektovao je kuću čiji su zidovi ispunjeni vodom kako bi zimi grejali, a leti hladili sve sobe. Njegov koncept, nazvan „tečno inženjerstvo“, drži vodu u stakleno-čeličnim pregradama koje se nalaze u strukturi kuće. Dr Gutai veruje da će ovaj sistem uštedeti 20 odsto svakom domaćinstvu na troškove grejanja dosada poznatim metodama.

Oponaša zakone biologije
– Radim na tome da napravim nešto što će potpuno oponašati zakone biologije – rekao je dr Gutai, koji je na ideju došao radeći na Univerzitetu u Tokiju.
Za razliku od cigala, oprema za njegovu kuću uglavnom je od sačinjen od lakih materijala. Najpre se sagrade komore od stakla i čelika, koji se zatim povežu da bi voda mogla da cirkuliše kroz tanke prolaze.
Ova metoda omogućava i lakše prepravke na čitavoj konstrukciji.

Apsorbuje energiju
– Umesto poznatih građevina, sada ćemo imati strukturu koja će apsorbovati energiju i čuvati je za kasnije. Kako je voda povezana, moći će da toplotu iz jedne sobe distribuira za čitavu kuću. Sva topla, neiskorišćena voda čuvaće se u rezervoarima, koji su ispod kuće. Kad nastupi hladno vreme, voda iz „podruma“ greje čitavu kuću – objašnjava Gutai.
Po istom principu voda bi rashlađivala prostorije tokom letnjih dana. Energija koja se akumulira tokom toplog perioda čuva se za hladnije dane u svojevrsnim baterijama.

– Ovo će omogućiti uštedu energije jer će baterije za skladištenje vode po potrebi grejati i hladiti sve prostorije, bez korišćenja novih izvora energije – zaključio je dr Gutai.

E2 portal   (greenbusiness)