KULE KOJE ČISTE ZAGAĐENI VAZDUH U HONG KONGU

U Hong Kongu je predstavljen projekat dve zelene zgrade, kojima je zaštita životne okoline protkana u svakom pojedinačnom detalju.

Futuristički par nebodera, nazvanih Aero Hive, prema predloženom rešenju imaće organsku fasadu koja bi na samom vrhu doživela svoju ekološku kulminaciju – bogatu zelenu baštu!
Koncept je zasnovan na ideji da se kreira novi simbol održive gradnje u urbanoj sredini u kojoj objekat ima zadatak da se prilagodi izazovima lokalne klime i smanji emisiju ugljen-dioksida u atmosferu, piše Inhabitat.

Predstavljeni neboderi, čiji je dizajn nedavno osvojio nagradu Skyhive Skyscraper Challenge, projektovani su tako da, osim što bi trebalo da doprinesu ekološkom aspektu grada, ujedno svojim oblikom i veličinom mogu da se prilagode lokalnoj klimi i ekstremno jakim naletima vetra.

Zaobljena forma i međusobni položaj objekata omogućavaju da tokom dana objekti stvaraju adekvatnu zasenčenost, a porozno organizovana fasada omogućava optimalnu cirkulaciju vazduha kroz celu zgradu.

Na samom vrhu Aero Hive nalaziće se krovne bašte koje će pomoći očuvanju javnog zelenog gradskog prostora i osim što će biti otvorene za javnost, trebalo bi da postanu i mesto na kom će boraviti lokalne ptice. Velike krovne bašte neće imati samo nisko rastinje već će u njoj rasti i velika stabla drveća koja će omogućiti pticama da zasnuju novu koloniju.

E2 portal   (Inhabitat)